Professional paper
https://doi.org/10.33128/k.61.1.2
KVALITETA OVČJEG MLIJEKA KAO SIROVINE U MLIJEČNOJ INDUSTRIJI U REPUBLICI SEVERNOJ MAKEDONIJI
Gordana Dimitrovska
orcid.org/0000-0001-7046-0756
; Faculty of biotechnical sciences, University St. Kliment Ohridski, Bitola, Macedonia.
Aleksandra Grozdanovska
; Faculty of biotechnical sciences, University St. Kliment Ohridski, Bitola, Macedonia.
Vesna Karapetkovska - Hristova
; Faculty of biotechnical sciences, University St. Kliment Ohridski, Bitola, Macedonia.
Borche Makarijoski
; Faculty of biotechnical sciences, University St. Kliment Ohridski, Bitola, Macedonia.
Katerina Bojkovska
; Faculty of biotechnical sciences, University St. Kliment Ohridski, Bitola, Macedonia.
Abstract
Ovaj se rad temelji na analizi fizikalno kemijskih i mikrobioloških značajki ovčjeg mlijeka iz triju različitih dijelova Sjeverne Makedonije koje se upotrebljava kao sirovina u mliječnoj industriji. Svi uzorci mlijeka (n= 123) sakupljani su na sabiralištima mljekarske industrije na području Pelagonije u razdoblju od šest (6) mjeseci. Prosječne vrijednosti kemijskog sastava mlijeka kretale su se u sljedećem rasponu: 6,83±0,22% do 7,68±0,36% za mliječnu kiselinu, 5,52±0,09% do 6,06±0,23% za bjelančevine, 4,62±0,08% do 4,79±0,05% za laktozu, 11,16±0,11 do 11,51±0,24% za nemasnu suhu tvar (NEDM), -0,561 do -0,543 °C za točku smrzavanja i 8,61±0,4 °SH za titrajuću kiselost. Mikrobiološko i higijensko stanje pregledanih uzoraka ovčjeg mlijeka bilo je slabe higijenske kakvoće. Prosječna vrijednost pregledanih uzoraka za broj somatskih stanica kretao se od 753,333 cfu/ml do 1.125,000 cfu/ml, a prosječni broj ukupnih bakterija bio je od 532,444 cfu/ml 1.986,222 cfu/ml .
Keywords
ovca; fizikalno kemijska značajka; kakvoća mlijeka
Hrčak ID:
232624
URI
Publication date:
8.1.2020.
Visits: 1.673 *