Conference paper
ZNANJE O PREHRANI I PREHRAMBENE NAVIKE OBOLJELIH OD VISOKOG KRVNOG TLAKA S PODRUČJA ISTOČNE HRVATSKE
Ivan Miškulin
orcid.org/0000-0001-7238-2341
; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Medicine Osijek, Osijek, Croatia
Antonija Pavlović
orcid.org/0000-0002-7468-3946
; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Medicine Osijek, Osijek, Croatia
Matea Matić Ličanin
; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Medicine Osijek, Osijek, Croatia
Robert Steiner
orcid.org/0000-0003-2250-9855
; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Medicine Osijek, Osijek, Croatia
Nika Pavlović
; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Medicine Osijek, Osijek, Croatia
Maja Miškulin
orcid.org/0000-0001-7330-3019
; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Medicine Osijek, Osijek, Croatia
Abstract
Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, hipertenzija je vodeći uzrok smrtnosti u svijetu i odgovorna je za oko 40% smrti od kardiovaskularnih bolesti, kronične bolesti bubrega i šećerne bolesti tipa 2. Neuravnotežena prehrana jedan je od najvažnijih čimbenika rizika za razvoj hipertenzije, a znan-je o prehrani jedan je od ključnih čimbenika koji utječu na prehrambene navike pojedinaca. Cilj ovog istraživanja bio je ispitati znanje o prehrani i prehrambene navike oboljelih od visokog krvnog tlaka iz istočne Hrvatske te procijeniti međusobnu povezanost tih varijabli. Ovo presječno istraživanje provedeno je tijekom svibnja i lipnja 2019. godine na 400 odraslih osoba s hipertenzijom iz Požeško-slavonske županije. Posebno dizajnirani anonimni upitnik poslužio je kao instrument za ispitivanje. Medijan dobi svih ispitanika iznosio je 64,0 godine s interkvartilnim rasponom od 55,0 do 71,5 godina. Među ispitanicima bilo je 45,8% muškaraca i 54,2% žena. Istraživanje je otkrilo kako 46,0% ispitanika preskoči barem jedan obrok dnevno, najčešće doručak (65,2%). Istraživanje je dalje pokazalo kako 51,7% ispitanika ponekad dosoljava svoj obrok, dok je 6,5% njih to činilo često, čak i bez prethodnog kušanja. Oni ispitanici koji preskaču obroke češće konzumiraju mesne prerađevine (P<0,001), crveno meso (P=0,001) i bijeli kruh svaki dan (P=0,001) i rjeđe svakodnevno konzumiraju voće (P=0,048) te povrće (P<0,001). Vezano uz znanje o prehrani, 76,8% ispitanika nije znalo preporučeni dnevni unos soli, 60,0% njih nije znalo da mlijeko s malo masti sadrži istu količinu kalcija kao i punomasno mlijeko, a 48,5% njih nije znalo da je špinat jednako dobar izvor željeza kao i crveno meso. Bolesnici s boljim ukupnim znanjem o prehrani rjeđe preskaču obroke (P<0,001) i rjeđe dosoljavaju svoju hranu (P=0,020). Temeljem rezultata provedenog istraživanja može se zaključiti kako znanje o prehrani značajno utječe na prehrambene navike oboljelih od visokog krvnog tlaka. Sukladno tome ove bolesni-ke potrebno je dodatno educirati o prehrani.
Keywords
arterijska hipertenzija; znanje o prehrani; prehrambene navike; Hrvatska; prevencija
Hrčak ID:
233012
URI
Publication date:
31.12.2019.
Visits: 2.129 *