Skip to the main content

Original scientific paper

https://doi.org/10.5552/drvind.2020.1965

Karakterizacija i modeliranje kinetike sušenja tankih lamela drva jasena i hrasta infracrvenim zračenjem i vrućim zrakom

Aleš Straže orcid id orcid.org/0000-0001-6143-4468 ; University of Ljubljana, Biotechnical Faculty, Department of Wood Science and Technology, Ljubljana, Republic of Slovenia
Miljenko Klarić ; University of Zagreb, Faculty of Forestry, Department of Wood Technology, Zagreb, Republic of Croatia
Zlatko Budrović ; University of Zagreb, Faculty of Forestry, Department of Wood Technology, Zagreb, Republic of Croatia
Stjepan Pervan ; University of Zagreb, Faculty of Forestry, Department of Wood Technology, Zagreb, Republic of Croatia


Full text: english pdf 718 Kb

page 171-177

downloads: 467

cite


Abstract

Obilježja infracrvenog sušenja i sušenja vrućim zrakom tankih lamela drva jasena (Fraxinus excelsior L.) i drva hrasta (Quercus robur L.) utvrđene su eksperimentalno uz pomoć laboratorijskih uređaja za infracrveno sušenje i sušenje vrućim zrakom. Krivulje sušenja lamela debljine 2 mm utvrđene su u rasponu temperatura između 60 i 90 °C te su prilagođene Fickovu difuzijskome modelu. Učinkovitost i brzina sušenja te efektivna difuznost procijenjene su i uspoređene unutar primijenjenih tehnika sušenja. Omjer sadržaja vode eksponencijalno se smanjuje s trajanjem procesa pri svim temperaturama primijenjenima u eksperimentu. Efektivna je difuznost drva jasena bila veća nego drva hrasta, a tehnike sušenja nisu znatnije utjecale na nju. Za obje vrste drva potvrđena je veća difuznost vezane vode s povećanjem temperature sušenja, što je uzrokovalo skraćenje procesa sušenja. Slična je energija aktivacije utvrđena za obje vrste drva, a niža je zabilježena pri IC tehnikama sušenja.

Keywords

kinetika sušenja drva; sušenje vrućim zrakom; infracrveno sušenje; difuzija vlage

Hrčak ID:

238941

URI

https://hrcak.srce.hr/238941

Publication date:

10.6.2020.

Article data in other languages: english

Visits: 1.983 *