Skip to the main content

Original scientific paper

https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2020.0303

Utjecaj dvaju suplemenata u hranidbi koza na tehnološka svojstva kozjeg mlijeka

Borut Kolenc orcid id orcid.org/0000-0002-9764-1351 ; University of Ljubljana, Biotechnical faculty, Dept. of Animal Science, Institute of Dairy Science and Probiotics, Groblje 3, 1230 Domžale, Slovenia
Petra Mohar Lorbeg ; University of Ljubljana, Biotechnical faculty, Dept. of Animal Science, Institute of Dairy Science and Probiotics, Groblje 3, 1230 Domžale, Slovenia
Andreja Čanžek Majhenič ; University of Ljubljana, Biotechnical faculty, Dept. of Animal Science, Chair of Dairy Science, Groblje 3, 1230 Domžale, Slovenia
Angela Cividini ; University of Ljubljana, Biotechnical faculty, Dept. of Animal Science, Chair of Animal Breeding, Groblje 3, 1230 Domžale, Slovenia
Mojca Simčič ; University of Ljubljana, Biotechnical faculty, Dept. of Animal Science, Chair of Animal Breeding, Groblje 3, 1230 Domžale, Slovenia
Primož Treven ; University of Ljubljana, Biotechnical faculty, Dept. of Animal Science, Institute of Dairy Science and Probiotics, Groblje 3, 1230 Domžale, Slovenia


Full text: croatian pdf 800 Kb

page 162-170

downloads: 442

cite

Full text: english pdf 800 Kb

page 162-170

downloads: 510

cite


Abstract

Hranidba koza na dnevnoj bazi sastoji se od ispaše, sijena i/ili suplemenata. Suplementi su neophodni u hranidbi visokoproduktivnih pasmina koza u svrhu postizanja genetskog potencijala i uzgajivači moraju odabrati režim hranidbe koji osigurava proizvodnju velikih količina mlijeka bez neželjenih promjena u tehnološkoj kvaliteti mlijeka. U ovom istraživanju određivan je utjecaj dva komercijalno dostupna suplementa na sposobnost koagulacije kozjeg mlijeka te na reološka svojstva jogurta od kozjeg mlijeka. Ukupno 61 koza pasmine slovenska alpska koza hranjena je s dva suplementa tijekom tri godine. Prvi suplement (FS1) imao je viši udjel ječma i lucerne, dok je drugi suplement (FS2) imao dodane mineralne tvari i vitamine te više udjele pšenice i suncokretove pogače. Posljedično, FS1 je imao više sirovih vlakana, što je vrlo vjerojatno rezultiralo 15 % većom čvrstoćom, konzistencijom i kohezivnosti (P<0,05) jogurta iz skupine FS1 u odnosu na jogurte iz skupine FS2. K tomu je i vrijeme koagulacije (r) bilo kraće (P<0,05) kod jogurta iz skupine FS1 u usporedbi s jogurtima iz skupine FS2. Čvrstoća gruša 30 min nakon dodatka enzima (a30) također je bila veća u skupini FS1, iako te razlike nisu bile statistički značajne. Uzimajući sve navedeno u obzir, dobiveni rezultati ukazuju kako su koze hranjenje suplementom FS1 proizvodile mlijeko boljih tehnoloških svojstava nego koze hranjene suplementom FS2, unatoč činjenici da nisu utvrđene statistički značajne razlike u kemijskom sastavu mlijeka iz obiju navedenih skupina. Ova studija pokazala je da se pažljivim odabirom suplementa u hranidbi mogu poboljšati tehnološka svojstva kozjeg mlijeka. Međutim, potrebno je provođenje daljnjih istraživanja u svrhu određivanja specifičnih mehanizama koji su doveli do prethodno navedenih razlika.

Keywords

kozje mlijeko; sposobnost koagulacije; reološka svojstva; jogurt; suplementi; hranidba

Hrčak ID:

239289

URI

https://hrcak.srce.hr/239289

Publication date:

17.6.2020.

Article data in other languages: english

Visits: 2.378 *