Original scientific paper
https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2020.0307
Prehrambena vrijednost i sposobnost koagulacije kravljeg mlijeka lokalnih pasmina uključujući odabrane makro- i mikronutrijente te elemente u tragovima
Anna Teter
; University of Life Sciences, Institute of Quality Assessment and Processing of Animal Products, Akademicka 13, 20-950 Lublin, Poland
Monika Kędzierska-Matysek
; University of Life Sciences, Institute of Quality Assessment and Processing of Animal Products, Akademicka 13, 20-950 Lublin, Poland
Joanna Barłowska
; University of Life Sciences, Institute of Quality Assessment and Processing of Animal Products, Akademicka 13, 20-950 Lublin, Poland
Jolanta Król
; University of Life Sciences, Institute of Quality Assessment and Processing of Animal Products, Akademicka 13, 20-950 Lublin, Poland
Aneta Brodziak
; University of Life Sciences, Institute of Quality Assessment and Processing of Animal Products, Akademicka 13, 20-950 Lublin, Poland
Abstract
Cilj ovog istraživanja bio je odrediti prehrambenu vrijednost mlijeka na osnovu kemijskog sastava i sadržaja odabranih mineralnih tvari, te sposobnost koagulacije sirovog mlijeka izvornih pasmina - poljsko crvenih i bijelo-crnih, lokalno uzgojenih simentalskih krava, uzimajući u obzir utjecaj sezone. Istraživanje je provedeno na ukupno 418 uzoraka mlijeka uzetih tijekom proljeća/ljeta (travanj do rujan) odnosno jeseni/zime (listopad do ožujak). Uzorcima su određivani kemijski sastav, energijska vrijednost, sposobnost koagulacije (RCT - vrijeme zgrušavanja, A30 - čvrstoća gruša, K20 - vrijeme potrebno za postizanje odgovarajuće čvrstoće gruša), prinos sira te sadržaj K, Na, Ca, Mg, Zn, Fe, Mn, Cu, Ni i Co. Također je određeno u kojem postotku konzumacija 250 mL testiranih uzoraka mlijeka pokriva dnevni preporučeni unos Ca i Mg za djecu, adolescente i odrasle. Mlijeko pasmine poljsko crveno sadržavalo je najviše koncentracije osnovnih nutrijenata (1 kg mlijeka imalo je energijsku vrijednost od 823,98 kcal) i imalo je najbolju sposobnost koagulacije mlijeka (najkraće vrijeme zgrušavanja (16:09 min, p≤0,01) i najčvršći gruš (30,74 mm)). Ovaj uzorak mlijeka imao je bolji nutritivni profil budući da je sadržavao najviši postotak preporučenih dnevnih unosa za Ca i Mg. Sirovo mlijeko dobiveno u sezoni ispaše imalo je bolje parametre sposobnosti koagulacije. Sadržaj mineralnih tvari nije bio uvjetovan pasminom ni sezonom proizvodnje. To je vjerojatno posljedica većih udjela ovih nutrijenata u stočnoj hrani, što je povezano s njihovim sadržajem u tlu kao i sa stupnjem fertiliziacije.
Keywords
lokalne pasmine; mineralne tvari; sezona; sposobnost koagulacije; prehrambena vrijednost
Hrčak ID:
239299
URI
Publication date:
17.6.2020.
Visits: 2.449 *