Skip to the main content

Short communication, Note

Dobivanje apigenina iz lišća biljke Adinandra nitida

Benguo Liu ; College of Light Industry and Food Science, South China University of Technology, Guangzhou, CN-510640 Guangdong, PR China
Zhengxiang Ning ; College of Light Industry and Food Science, South China University of Technology, Guangzhou, CN-510640 Guangdong, PR China
Jianhua Gao ; College of Light Industry and Food Science, South China University of Technology, Guangzhou, CN-510640 Guangdong, PR China
Keyong Xu ; College of Light Industry and Food Science, South China University of Technology, Guangzhou, CN-510640 Guangdong, PR China


Full text: english pdf 246 Kb

page 111-115

downloads: 3.678

cite


Abstract

U ovom je radu prikazan novi, za industriju važan, postupak dobivanja apigenina hidrolizom vodenog ekstrakta i rekristalizacije etanolom. Kao sirovina za dobivanje ovog flavona upotrijebljeno je lišće biljke Adinandra nitida. Postignut je prinos od otprilike 2,5 % masenog udjela apigenina, a visokodjelotvornom tekućinskom kromatografijom (HPLC) određena je čistoća proizvoda od 93,05 %. Primjenom UV/VIS i ESI-MS spektrometrije (spektrometrije masa uz elektroraspršenje) utvrđeno je da je glavni flavonoid u lišću biljke Adinandra nitida kamelianin A, čijom hidrolizom nastaje apigenin.

Keywords

Adinandra nitida; flavonoid; apigenin; spektrometrija masa uz elektroraspršenje

Hrčak ID:

22235

URI

https://hrcak.srce.hr/22235

Publication date:

14.3.2008.

Article data in other languages: english

Visits: 5.003 *