Short communication, Note
Dobivanje apigenina iz lišća biljke Adinandra nitida
Benguo Liu
; College of Light Industry and Food Science, South China University of Technology, Guangzhou, CN-510640 Guangdong, PR China
Zhengxiang Ning
; College of Light Industry and Food Science, South China University of Technology, Guangzhou, CN-510640 Guangdong, PR China
Jianhua Gao
; College of Light Industry and Food Science, South China University of Technology, Guangzhou, CN-510640 Guangdong, PR China
Keyong Xu
; College of Light Industry and Food Science, South China University of Technology, Guangzhou, CN-510640 Guangdong, PR China
Abstract
U ovom je radu prikazan novi, za industriju važan, postupak dobivanja apigenina hidrolizom vodenog ekstrakta i rekristalizacije etanolom. Kao sirovina za dobivanje ovog flavona upotrijebljeno je lišće biljke Adinandra nitida. Postignut je prinos od otprilike 2,5 % masenog udjela apigenina, a visokodjelotvornom tekućinskom kromatografijom (HPLC) određena je čistoća proizvoda od 93,05 %. Primjenom UV/VIS i ESI-MS spektrometrije (spektrometrije masa uz elektroraspršenje) utvrđeno je da je glavni flavonoid u lišću biljke Adinandra nitida kamelianin A, čijom hidrolizom nastaje apigenin.
Keywords
Adinandra nitida; flavonoid; apigenin; spektrometrija masa uz elektroraspršenje
Hrčak ID:
22235
URI
Publication date:
14.3.2008.
Visits: 5.003 *