Short communication, Note
Pospješivanje proizvodnje ksilanaze submerznim uzgojem nitaste gljive Cochliobolus sativus
Yasser Bakri
; Department of Molecular Biology and Biotechnology, AECS, P.O. Box 6091, SY-Damascus, Syria
Mohammed Jahwar
; Department of Molecular Biology and Biotechnology, AECS, P.O. Box 6091, SY-Damascus, Syria
Mohammed Imad Eddin Arabi
; Department of Molecular Biology and Biotechnology, AECS, P.O. Box 6091, SY-Damascus, Syria
Abstract
Submerznim uzgojem novog soja nitaste gljive Cochliobolus sativus Cs5 poboljšana je proizvodnja ksilanaze, potaknuta ksilanom, a potisnuta glukozom, saharozom, maltozom, ksilozom, škrobom i celulozom. Upotrebom pšenične slame (4 %, m/V) kao izvora ugljika, nakon 120 sati inkubacije postignuta je najveća proizvodnja enzima (98,25 IU/mL). Dodatak NaNO3 povećao je proizvodnju ksilanaze 5,4 puta u usporedbi s kontrolnim uzorkom. Optimalna početna pH-vrijednost bila je od 4,5 do 5. Utvrđeno je da se za proizvodnju ksilanaze odlično može upotrijebiti soj C. sativus Cs5, submerzno uzgojen u podlozi jednostavnog sastava.
Keywords
ksilanaza; Cochliobolus sativus; iskorištavanje otpada; submerzni uzgoj
Hrčak ID:
22236
URI
Publication date:
14.3.2008.
Visits: 2.430 *