Skip to the main content

Original scientific paper

https://doi.org/10.46419/vs.52.1.4

Utjecaj botaničkog sastava pašnjaka na imunosni status ovaca pasmine lička pramenka

Daniel Špoljarić ; Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Goran Kiš ; Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Ksenija Vlahović ; Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Indira Mujezinović ; Veterinary Faculty, University of Sarajevo, Sarajevo, Bosnia and Herzegovina
Amina Hrković Porobija ; Veterinary Faculty, University of Sarajevo, Sarajevo, Bosnia and Herzegovina
Luka Pajurin ; Project Assistant at Croatian Science Foundation, Croatia
Tom Malone ; Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Silvijo Vince ; Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Vedran Šegota ; Faculty of Science, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Mirjana Mariana Kardum Paro ; Univrsity Hospital Merkur, Zagreb, Croatia
Branimira Špoljarić ; Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Maja Popović ; Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia


Full text: croatian pdf 1.757 Kb

page 45-55

downloads: 585

cite


Abstract

Procjena botaničkog sastava pašnjaka na različitim područjima s posebnim osvrtom na udjele terpena, koji osim učinka na terpenski
profil arome mesa preživača mogu imati i potencijalni imunomodulacijski učinak, od bitnog je interesa suvremenog ovčarstva u R. Hrvatskoj. U istraživanjima u okviru ovog rada, pokazano je da ljekovite svojte bogate terpenima poput gospine trave (Hypericum perforatum L.), stolisnika (Achillea millefolium L.) i matičnjaka (Melissa officinalis L.) zbog statistički značajno veće učestalosti, gustoće i pokrovnosti na pašnjacima Velike Crkvine, u odnosu na pašnjake u Kvarte, potencijalno utječu na bolji imunosni status ovaca. Stoga su u ovom radu dobiveni rezultati znanstvena
preporuka za daljnju procjenu biljnog sastava pašnjaka u Velikoj Crkvini tijekom istraživanja HRZZ projekta IP-2016-06-3685 u cilju postizanja dodatnih saznanja o učinku terpena na zdravlje i aroma sastav janjećeg mesa i to sve u svrhu proizvodnje inovativnih
funkcionalnih proizvoda od janjećeg mesa.

Keywords

pašnjak; terpeni; ovca

Hrčak ID:

242319

URI

https://hrcak.srce.hr/242319

Publication date:

25.11.2020.

Article data in other languages: english

Visits: 1.874 *