Veterinarska stanica, Vol. 52 No. 1, 2021.
Original scientific paper
https://doi.org/10.46419/vs.52.1.4
Utjecaj botaničkog sastava pašnjaka na imunosni status ovaca pasmine lička pramenka
Daniel Špoljarić
; Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Goran Kiš
; Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Ksenija Vlahović
; Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Indira Mujezinović
; Veterinary Faculty, University of Sarajevo, Sarajevo, Bosnia and Herzegovina
Amina Hrković Porobija
; Veterinary Faculty, University of Sarajevo, Sarajevo, Bosnia and Herzegovina
Luka Pajurin
; Project Assistant at Croatian Science Foundation, Croatia
Tom Malone
; Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Silvijo Vince
; Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Vedran Šegota
; Faculty of Science, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Mirjana Mariana Kardum Paro
; Univrsity Hospital Merkur, Zagreb, Croatia
Branimira Špoljarić
; Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Maja Popović
; Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Abstract
Procjena botaničkog sastava pašnjaka na različitim područjima s posebnim osvrtom na udjele terpena, koji osim učinka na terpenski
profil arome mesa preživača mogu imati i potencijalni imunomodulacijski učinak, od bitnog je interesa suvremenog ovčarstva u R. Hrvatskoj. U istraživanjima u okviru ovog rada, pokazano je da ljekovite svojte bogate terpenima poput gospine trave (Hypericum perforatum L.), stolisnika (Achillea millefolium L.) i matičnjaka (Melissa officinalis L.) zbog statistički značajno veće učestalosti, gustoće i pokrovnosti na pašnjacima Velike Crkvine, u odnosu na pašnjake u Kvarte, potencijalno utječu na bolji imunosni status ovaca. Stoga su u ovom radu dobiveni rezultati znanstvena
preporuka za daljnju procjenu biljnog sastava pašnjaka u Velikoj Crkvini tijekom istraživanja HRZZ projekta IP-2016-06-3685 u cilju postizanja dodatnih saznanja o učinku terpena na zdravlje i aroma sastav janjećeg mesa i to sve u svrhu proizvodnje inovativnih
funkcionalnih proizvoda od janjećeg mesa.
Keywords
Hrčak ID:
242319
URI
Publication date:
25.11.2020.
Visits: 1.874 *