Skip to the main content

Preliminary communication

https://doi.org/10.47960/2712-1844.2020.6.295

Proslave tisućgodišnjice Hrvatskoga Kraljevstva u Bosni i Hercegovini s posebnim osvrtom na Mostar

Ivica Glibušić ; Sveučilište u Mostaru, Filozofski fakultet


Full text: croatian pdf 252 Kb

page 295-322

downloads: 734

cite


Abstract

Na temelju arhivske građe, onodobnog tiska i znanstvene literature u članku je prikazan dio proslava tisućgodišnjice Hrvatskoga Kraljevstva u Bosni i Hercegovini s posebnim osvrtom na proslavu u Mostaru. U radu su prikazane prilike u kojima je proslavljena tisućgodišnjica Hrvatskoga Kraljevstva u Bosni i Hercegovini, što je dovelo do novih podjela i politizacije oko proslave tako da su u Sarajevu i Mostaru održane dvije proslave, jedna u srpnju a druga u rujnu. Posebno je bila izražena podjela u Mostaru koja je posljedica utjecaja političkih stranaka, posebno Hrvatske seljačke stranke koja je imala apsolutnu podršku Hrvata u BiH. Hrvatska pučka stranka koja je imala podršku većega dijela franjevačkog svećenstva podržavala je crkvenu proslavu tisućgodišnjice Hrvatskoga Kraljevstva. Utjecajnija stranka u hrvatskom narodu, Hrvatska seljačka stranka, bojkotirala je crkvene proslave dajući podršku drugoj proslavi u organizaciji Napretka koju su podržavale i državne vlasti.
U organiziranju obilježavanja tisućgodišnjice Hrvatskoga Kraljevstva u Bosni i Hercegovini glavnu riječ vodilo je Hrvatsko kulturno društvo Napredak kao nestranačka organizacija iako je u svojim redovima imalo političare, javne djelatnike i istaknute crkvene osobe. Doprinos obilježavanju tisućite obljetnice dala su i druga hrvatska pjevačko-glazbena društva diljem Bosne i Hercegovine sudjelujući u manifestacijama kroz razne sekcije. Posebno velik doprinos obilježavanju tisućite obljetnice dalo je Hrvatsko glazbeno-pjevačko društvo Hrvoje svojima nastupima u Mostaru i drugim mjestima u Bosni i Hercegovini. U svim proslavama u kojima je tada sudjelovala Hrvatska seljačka stranka isticala se važnost nacionalnog okupljanja oko obilježavanja tisućgodišnjice Hrvatskoga Kraljevstva. U proslave koje su organizirane diljem Bosne i Hercegovine bio je uključen velik broj Hrvata što je pridonijelo učvršćivanju nacionalne svijesti i izgradnji hrvatskoga nacionalnog identiteta. Kao trajan znak na tu proslavu i danas nas podsjećaju brojne spomen ploče, nazivi ulica i trgova te spomenici s imenom kralja Tomislava.

Keywords

tisućgodišnjica Hrvatskoga Kraljevstva; Napredak; Hrvatska seljačka stranka; Katolička Crkva; franjevci; Hrvatska pučka stranka.

Hrčak ID:

243857

URI

https://hrcak.srce.hr/243857

Publication date:

1.10.2020.

Article data in other languages: english

Visits: 1.639 *