Original scientific paper
https://doi.org/10.5513/JCEA01/21.3.2810
Utjecaji obrade tla na svojstva tla, eroziju tla vodom i gubitak hraniva u vinogradu (Središnja Hrvatska)
Leon Josip TELAK
; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Department of General Agronomy, Svetošimunska cesta 25, 10000 Zagreb, Croatia
Igor BOGUNOVIC
; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Department of General Agronomy, Svetošimunska cesta 25, 10000 Zagreb, Croatia
Abstract
Erodirana tla karakteriziraju degradirana fizička, kemijska i biološka svojstva koja smanjuju produktivnost tla i predstavljaju veliku prijetnju okolišnoj sigurnosti i stabilnosti ekosistema. Cilj ovog rada je istražiti utjecaje upravljanja tlom na svojstva tla te eroziju tla u vinogradu, uspoređujući obrađeni (TV) i trajno zatravljeni vinograd (GCV). Istraživani vinograd nalazi se u Sisačko-Moslavačkoj županiji, Hrvatska (45°31’ S, 16°43’ I). Terenski rad sastojao se od 8 kišnih simulacija, uzorkovanja tla te prikupljanja erozijskog otjecanja. Rezultati ukazuju da su TV parcele imale niže (P<0.05) udjele organske tvari (SOM) (2.80%), srednje veličine strukturnih agregata (MWD) (2.56 mm) i udjele vodo-stabilnih strukturnih agregata (WSA) (53.1%) od GCV parcela. Vrijeme do površinskog stagniranja vode (PT) i vrijeme do početka otjecanja
(RT) bili su niži u TV što je uzrokovalo duže vrijeme otjecanja i povećalo otjecanje vode (WR) te gubitak sedimenata (SL). Na TV je zabilježeno 745.4 puta veći SL nego na GCV (TV 6.87 t/ha naspram 0.0092 t/ha). Viši SL uzrokovao je veće gubitke hraniva u TV. Obrada tla je prepoznata kao neodrživa praksa u području istraživanja te je ključni faktor povećane erodibilnosti tla kao i potencijalnih okolišnih opasnosti uzrokovanih visokim gubitkom sedimenata.
Keywords
upravljanje tlom; kišne simulacije; stabilnost agroekosistema
Hrčak ID:
244309
URI
Publication date:
29.9.2020.
Visits: 1.602 *