Professional paper
Zakonodavstvo Republike Slovačke vezano uz divljač i meso divljači
J. Nagy
; The Department of Food Hygiene and Technology, The University of Veterinary Medicine, Komenského 73, 041 81 Košice, The Slovak Republic
P. Lazar
; The Department of Food Hygiene and Technology, The University of Veterinary Medicine, Komenského 73, 041 81 Košice, The Slovak Republic
P. Popelka
; The Department of Food Hygiene and Technology, The University of Veterinary Medicine, Komenského 73, 041 81 Košice, The Slovak Republic
J. Cehlár
; The Department of Food Hygiene and Technology, The University of Veterinary Medicine, Komenského 73, 041 81 Košice, The Slovak Republic
J. Čurlík
; The Department of Food Hygiene and Technology, The University of Veterinary Medicine, Komenského 73, 041 81 Košice, The Slovak Republic
Abstract
Osnovni zakonski okvir za uzgoj divljači na farmama uključen je u Zakon o veterinarskoj skrbi br. 488/2002 Z.z. s izmjenama, Zakon o hrani br. 152/1995 Z.z. s izmjenama. Zakon o veterinarskoj skrbi (488/2002 Z.z.) određuje veterinarske zahtjeve za žive životinje kao i za namirnice životinjskog porijekla, uključivši životinjske proizvode, a koji se odnose na zaštitu ljudskog zdravlja. U Zakon o veterinarskoj skrbi dodani su državni propisi u procesu primjene EU propisa u nacionalno zakonodavstvo. Zakon o hrani br. 152/1995 Z.z. određuje uvjete proizvodnje hrane i drugih životinjskih proizvoda, rukovanje s istima te stavljanje namirnica životinjskog porijekla na tržište u cilju potpore i zaštite potrošača i njihovog zdravlja, kao i ulogu i organizaciju zdravstvenog nadzora namirnica, te poštivanje propisa.
Zakon o hrani Republike Slovačke određuje zahtjeve za zdravstvenu i higijensku ispravnost namirnica, njihov sastav i kakvoću, sastojke, tehnološke procese koji se primjenjuju u proizvodnji hrane, opremanje, označavanje, skladištenje, prijevoz, rukovanje i promet, kao i propise za uzorkovanje i postupke analize uzoraka.
Keywords
Hrčak ID:
22794
URI
Publication date:
15.7.2005.
Visits: 1.681 *