Short communication, Note
https://doi.org/10.2478/cjf-2020-0020
PROCJENA SADRŽAJA HISTAMINA TIJEKOM PROIZVODNJE RIBLJEG BRAŠNA
Hicham Mih
; Ibn Zohr University, Faculty of Sciences, Laboratory of Applied Chemistry and Environment, Agadir, Morocco
Abdellah Lacherai
; Ibn Zohr University, Faculty of Sciences, Laboratory of Applied Chemistry and Environment, Agadir, Morocco
Abstract
Provedena je procjena razine histamina u različitim fazama proizvodnje ribljeg brašna od nusproizvoda proizvodnje i prerade srdele Sardina pilchardus. Procjena je provedena u dvije serije koje se razlikuju kvalitetom sirovine izraženom udjelom ukupnog hlapivog baznog dušika (TVBN). Također, cilj je bio procijeniti utjecaj ponovne upotrebe koncentrirane „ljepljive“ vode - tekućine izdvojene iz procesa prešanja ribljeg brašna. Rezultati su ukazali da je razina kvarenja sirovine utjecala na razinu histamina u gotovom proizvodu. Kada je svježina sirovine prihvatljiva (sadržaj TVBN: 30 mg/100 g), sadržaj histamina zabilježen u gotovom proizvodu ostaje ispod granične vrijednosti od 500 ppm. U ovom istraživanju, uključivanje koncentrirane „ljepljive“ vode u prešanu pogaču ribljeg brašna prije sušenja, nije utjecalo na koncentraciju histamina akumuliranog u gotovom proizvodu. Kada je sirovina u pokusu bila pokvarena (sadržaj TVBN: 120 mg / 100 g), zabilježeni sadržaj histamina bio je dvostruko veći od granične vrijednosti (975,1 ± 33,9 ppm).
Keywords
Nusproizvod; vlaga; Sardina pilchardus; ljepljiva voda; TVBN
Hrčak ID:
247271
URI
Publication date:
7.12.2020.
Visits: 1.396 *