Skip to the main content

Short communication, Note

https://doi.org/10.2478/cjf-2020-0020

PROCJENA SADRŽAJA HISTAMINA TIJEKOM PROIZVODNJE RIBLJEG BRAŠNA

Hicham Mih ; Ibn Zohr University, Faculty of Sciences, Laboratory of Applied Chemistry and Environment, Agadir, Morocco
Abdellah Lacherai ; Ibn Zohr University, Faculty of Sciences, Laboratory of Applied Chemistry and Environment, Agadir, Morocco


Full text: croatian pdf 699 Kb

page 203-209

downloads: 237

cite

Full text: english pdf 699 Kb

page 203-209

downloads: 316

cite


Abstract

Provedena je procjena razine histamina u različitim fazama proizvodnje ribljeg brašna od nusproizvoda proizvodnje i prerade srdele Sardina pilchardus. Procjena je provedena u dvije serije koje se razlikuju kvalitetom sirovine izraženom udjelom ukupnog hlapivog baznog dušika (TVBN). Također, cilj je bio procijeniti utjecaj ponovne upotrebe koncentrirane „ljepljive“ vode - tekućine izdvojene iz procesa prešanja ribljeg brašna. Rezultati su ukazali da je razina kvarenja sirovine utjecala na razinu histamina u gotovom proizvodu. Kada je svježina sirovine prihvatljiva (sadržaj TVBN: 30 mg/100 g), sadržaj histamina zabilježen u gotovom proizvodu ostaje ispod granične vrijednosti od 500 ppm. U ovom istraživanju, uključivanje koncentrirane „ljepljive“ vode u prešanu pogaču ribljeg brašna prije sušenja, nije utjecalo na koncentraciju histamina akumuliranog u gotovom proizvodu. Kada je sirovina u pokusu bila pokvarena (sadržaj TVBN: 120 mg / 100 g), zabilježeni sadržaj histamina bio je dvostruko veći od granične vrijednosti (975,1 ± 33,9 ppm).

Keywords

Nusproizvod; vlaga; Sardina pilchardus; ljepljiva voda; TVBN

Hrčak ID:

247271

URI

https://hrcak.srce.hr/247271

Publication date:

7.12.2020.

Article data in other languages: english

Visits: 1.396 *