Skip to the main content

Review article

Uporaba proaktivne kriminalističke obavještajne djelatnosti u borbi protiv teških kaznenih djela i organiziranog kriminaliteta

Damjan Potparič ; Generalno tajništvo INTERPOL-a u Lyonu
Petar Veić


Full text: croatian pdf 417 Kb

page 356-375

downloads: 1.015

cite


Abstract

U radu se obrađuje kriminalističko obavještajna djelatnost i na njoj zasnovana Obavještajno vođena policijska djelatnost kao općeprihvaćeni koncept policijskog rada u EU-u i svijetu. U članku se ističe da je primjena novog načina rada spora, posebno u zemljama koje nemaju tradiciju u korištenju obavještajne djelatnosti u policijske svrhe, poput zemalja jugoistočne Europe, koje se stoga suočavaju s nedostatkom razumijevanja same srži kriminalističko obavještajne djelatnosti, neprimjerenom terminologijom i nedostatnim zakonskim uređenjem. Obavještajno vođena policijska djelatnost, koja se temelji na ideji da je primarna zadaća policije sprječavanje i otkrivanje kriminaliteta, a ne odgovaranje na već počinjena kaznena djela, predstavlja nov pristup u kriminalističkome istraživanju. Nov način policijskog rada ima značajnu ulogu u borbi protiv teških oblika kriminaliteta, organiziranog kriminaliteta i terorizma - ali pod uvjetom da se izvodi na proaktivan način! Autori predlažu da se više pozornosti posveti uspostavi sustava koji bi omogućio korištenje određenih prikrivenih istražnih radnji u okviru provođenja kriminalističko obavještajne djelatnosti u razvojnom stadiju koji je ponajprije namijenjen proaktivnom provođenju policijske aktivnosti s ciljem podizanja informacijske pozicije i da se na taj način zapravo uspostave uvjeti za uvođenje novog proaktivnog kriminalističkog istraživanja.

Keywords

obavještajno vođena policijska djelatnost, proaktivna kriminalističko obavještajna djelatnost, kriminalističko obavještajna informacija, kriminalističko obavještajno djelovanje, kriminalističko istraživanje.

Hrčak ID:

249665

URI

https://hrcak.srce.hr/249665

Publication date:

23.12.2020.

Article data in other languages: english

Visits: 1.801 *