Skip to the main content

Original scientific paper

Spektrofotometrijska metoda određivanja triptofana iz hidrolizata proteina

Jiaoyan Ren ; College of Light Industry and Food Science, South China University of Technology, Guangzhou, CN-510640 Guangdong, PR China
Mouming Zhao ; College of Light Industry and Food Science, South China University of Technology, Guangzhou, CN-510640 Guangdong, PR China
Jinshui Wang ; College of Light Industry and Food Science, South China University of Technology, Guangzhou, CN-510640 Guangdong, PR China
Chun Cui ; College of Light Industry and Food Science, South China University of Technology, Guangzhou, CN-510640 Guangdong, PR China
Bao Yang ; College of Light Industry and Food Science, South China University of Technology, Guangzhou, CN-510640 Guangdong, PR China


Full text: english pdf 622 Kb

page 360-366

downloads: 6.124

cite


Abstract

Razvijena je nova metoda određivanja udjela triptofana u hidrolizatima proteina. Kao reagens upotrijebljen je difenilamin-sulfonat, koji reakcijom s natrijevim nitritom u mediju sa sulfatnom kiselinom oksidira u difenilbenzidin-sulfonsku kiselinu. Nestabilan proizvod oksidacije brzo reagira s natrijevim nitritom te nastaje diazotizirani intermedijer. Spajanjem diazotiziranog intermedijera s triptofanom nastaje produkt ružičaste boje koji je barem 1 sat stabilan na sobnoj temperaturi. Taj obojeni produkt ima apsorpcijski maksimum pri 522 nm i molarni apsorpcijski koeficijent od 8900 L/(mol·cm), te se ponaša u skladu s Beerovim zakonom u rasponu od 0,30 do 12 µg/mL. Ova se metoda primjenjuje za analizu udjela triptofana u hidrolizatima proteina amura, te je uspoređena s visokotlačnom tekućinskom kromatografijom obrnutih faza (RP-HPLC). Nije primijećena značajna razlika (p<0,05) između rezultata tih dviju metoda. Spektrofotometrijska metoda određivanja triptofana je jednostavnija, brža i preciznija od ranije korištenih metoda.

Keywords

hidrolizati proteina; triptofan; spektrofotometrija; difenilamin

Hrčak ID:

23094

URI

https://hrcak.srce.hr/23094

Publication date:

13.12.2007.

Article data in other languages: english

Visits: 7.336 *