Original scientific paper
Izdvajanje dihidromiricetina iz lišća biljke Ampelopsis grossedentata mikrovalnom i višefaznom protustrujnom ekstrakcijom
Wei Li
; College of Biological Engineering, Hubei University of Technology, Wuhan 430068, PR China
Cheng Zheng
; College of Chemistry and Chemical Engineering, Guangzhou University, Guangzhou 510091, PR China
Jinshui Wang
; College of Light Industry and Food Science, South China University of Technology, Guangzhou 510640, PR China
Youyuan Shao
; College of Biological Engineering, Hubei University of Technology, Wuhan 430068, PR China
Yangxiang Gao
; College of Food Science and Nutritional Engineering, China Agriculture University, Beijing 100083, PR China
Zhengxiang Ning
; College of Light Industry and Food Science, South China University of Technology, Guangzhou 510640, PR China
Yueming Jiang
; South China Botanical Garden, Chinese Academy of Sciences, Guangzhou 510650, PR China
Abstract
Ekstrakcija dihidromiricetina iz lišća biljke Ampelopsis grossedentata pokusno je provedena metodom mikrovalne ekstrakcije u kombinaciji s višefaznom protustrujnom ekstrakcijom. Kao otapalo upotrijebljeni su etanol, metanol i voda. Voda je najbolja za ekstrakciju dihidromiricetina iz Ampelopsis grossedentata jer daje dobro iskorištenje, jeftina je, nije toksična i ekološki je prihvatljiva. Kao optimalni uvjeti ovako kombinirane metode za ekstrakciju dihidromiricetina određeni su: omjer otapala i biljnog materijala 30:1, vrijeme ekstrakcije od 5 min, temperatura od 110 °C i snaga mikrovalova od 600 W. Uspoređujući učinkovitost ove metode s metodom diskontinuirane mikrovalne ekstrakcije u optimalnim
uvjetima, vidi se da se veća učinkovitost ekstrakcije postiže višefaznom nego diskontinuiranom mikrovalnom ekstrakcijom. Stoga se, s obzirom na troškove i njezinu učinkovitost, može preporučiti kao alternativna metoda.
Keywords
mikrovalna ekstrakcija; mikrovalna višefazna protustrujna ekstrakcija; dihidromiricetin; Ampelopsis grossedentata; učinkovitost ekstrakcije
Hrčak ID:
23101
URI
Publication date:
13.12.2007.
Visits: 3.044 *