Sjemenarstvo, Vol. 31 No. 1-2, 2020.
Original scientific paper
https://doi.org/10.33128/s1.31.1-2.2
KLIJAVOST PREDIVOG LANA PRI RAZLIČITIM TEMPERATURAMA U UVJETIMA SOLNOG STRESA
Ivana Varga
orcid.org/0000-0003-2985-8599
; Faculty of Agro biotechnical Sciences Osijek, Department of Crop Production and Biotechnology, Osijek, Croatia
Monika Tkalec Kojić
; Faculty of Agro biotechnical Sciences Osijek, Department of Crop Production and Biotechnology, Osijek, Croatia
Dario Iljkić
; Faculty of Agro biotechnical Sciences Osijek, Department of Crop Production and Biotechnology, Osijek, Croatia
Mirta Rastija
; Faculty of Agro biotechnical Sciences Osijek, Department of Crop Production and Biotechnology, Osijek, Croatia
Manda Antunović
; Faculty of Agro biotechnical Sciences Osijek, Department of Crop Production and Biotechnology, Osijek, Croatia
Abstract
Cilj istraživanja bio je utvrditi energiju klijanja (%), ukupnu klijavost (%) te dužinu klijanaca u uvjetima solnog stresa (0 mM, 20 mM, 40 mM, 60 mM, 80 mMi 100 mM) na dvije temperature (10 i 20 °C). Eksperiment je postavljen u kontroliranim uvjetima u fitotronu (Aralab). U istraživanje je bila uključena sorta predivog lana (Linum usitassimum L.) Lirina. Posijano je 100 sjemenki u 4 ponavljanja. Energija klijanja (%) i klijavost (%) određeni su trećeg, odnosno sedmog dana. Na nižoj temperaturi (10 °C) sjeme nije proklijalo 3. dan, dok je pri višoj temperaturi (20 °C) prosječna energija klijanja bila 31%. Ukupna klijavost (7. dan) bila je podjednaka za obje temperature (58% na 10 °C i 59% na 20 °C). Općenito je veći solni stres od 80 i 100 mM smanjio energiju klijanja i ukupnu klijavost. S povećanjem zaslanjenosti preko 20 mM, ukupna duljina klijanaca predivog lana je također smanjena. Pri tretmanu 20°C uz 20 mM, čak je povećana ukupna klijavost, energija klijanja i dužina klijanaca, u odnosu na kontrolu i ostale razine zaslanjenosti za sortu Lirina.
Keywords
predivi lan; NaCl; temperatura; klijavost; klijanci
Hrčak ID:
251372
URI
Publication date:
31.1.2021.
Visits: 1.824 *