Drvna industrija, Vol. 72 No. 1, 2021.
Original scientific paper
https://doi.org/10.5552/drvind.2021.2013
Utjecaj parametara rezanja na kvalitetu površine bukovine
Agnieszka Jankowska
orcid.org/0000-0002-4827-5949
; Warsaw University of Life Sciences, Institute of Wood Sciences and Furniture, Warsaw, Poland
Paweł Kozakiewicz
; Warsaw University of Life Sciences, Institute of Wood Sciences and Furniture, Warsaw, Poland
Marcin Zbieć
; Warsaw University of Life Sciences, Institute of Wood Sciences and Furniture, Warsaw, Poland
Abstract
Glavni cilj rada bio je procijeniti učinke plošnog rezanja furnira na svojstva površine bukovine (Fagus sylvatica L.). Proučavan je odnos između kvašenja i hrapavosti bukovine i metoda rezanja furnira. Za pripremu površine za ispitivanja upotrijebljene su dvije različite debljine furnira (3,4 i 4,0 mm) i tri razine kompresije tijekom rezanja furnira (67,5, 57,5 i 47,5 % željene debljine furnira). Uočena su manja odstupanja debljine tanjih furnira. Nije utvrđen značajan utjecaj kompresije na varijacije debljine furnira. Kontaktni kut bio je manji kada je hrapavost paralelno s vlakancima drva bila veća. Potvrđen je utjecaj odabranog pritiska na hrapavost bukova furnira okomito na vlakanca drva. To je pokazalo da postavke procesa obrade, primjerice odabir pritiska tijekom rezanja, znatno utječu na svojstva površine furnira.
Keywords
kontaktni kut; kvašenje drva; bukovina; rezanje; postavke pritiska
Hrčak ID:
252021
URI
Publication date:
11.2.2021.
Visits: 1.649 *