Skip to the main content

Professional paper

Suzbijanje pepelnice vinove loze u ozračju novih trendova i smanjenja uporabe pesticida

Milorad Šubić ; Ministarstvo, poljoprivrede, Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva, Čakovec


Full text: croatian pdf 417 Kb

page 367-373

downloads: 1.726

cite


Abstract

Zbog globalnih klimatskih promjena i sve češće pojave savršenog stadija (kleistoteciji) uzročnik pepelnice (Erysiphe necator) postaje dominantna gljivična bolest vinove loze diljem naše zemlje, pa od otvaranja pupova do početka zriobe grožđa provodimo usmjerene mjere zaštite. Potkraj ožujka 2021. u našoj su zemlji bila registrirana 43 pripravka za suzbijanje pepelnice vinove loze, među kojima je najviše organskih fungicida (27), anorganski sumpor (14), jedan biološki fungicid (Bacillus pumilus) i jedno sredstvo iz skupine ostalih tvari koje su dopuštene u ekološkoj proizvodnji (kalijev hidrogen-karbonat). Mikroorganizmi Ampelomyces quisqualis, Bacillus pumilus, Bacillus amyloliquefaciens prije soj subtilis QST 713 i Pythium oligrandum (+ kalijevi fosfonati) pokazali su odličnu preventivnu djelotvornost na pepelnicu grožđa u vinskoj sorti moslavac bijeli (šipon) tijekom trogodišnjih istraživanja u međimurskom vinogorju. Ovi rezultati pokazuju da je tijekom epidemijskih sezona pepelnicu grožđa moguće suzbijati i bez primjene pesticida, preventivnom aplikacijom sredstva za zaštitu bilja dopuštenih u ekološkom vinogradarstvu, s razmacima aplikacije prilagođenima količini i rasporedu oborina.

Keywords

Hrčak ID:

255965

URI

https://hrcak.srce.hr/255965

Publication date:

1.4.2021.

Visits: 2.398 *