Skip to the main content

Short communication, Note

Proizvodnja α-amilaze iz Penicillium chrysogenum fermentacijom poljoprivrednih nusproizvoda

Bilal Balkan ; Trakya University, Science and Art Faculty, Department of Biology, TR-22 080 Edirne, Turkey
Figen Ertan ; Trakya University, Science and Art Faculty, Department of Biology, TR-22 080 Edirne, Turkey


Full text: english pdf 119 Kb

page 439-442

downloads: 3.691

cite


Abstract

Komušina, slama od raži, slama od pšenice i pšenične posije upotrijebljeni su kao supstrat za fermentaciju na čvrstoj podlozi pri proizvodnji α-amilaze iz Penicillium chrysogenum. Ispitan je utjecaj vlage, veličine čestica i koncentracije inokuluma na sintezu enzima iz Penicillium chrysogenum. Optimalna količina vlage u supstratima bila je 75 % za komušinu, 65 % za slamu od pšenice i pšenične posije, te 55 % za slamu od raži. Veličina čestica i koncentracija inokuluma bili su >1 mm odnosno 20 % za komušinu i slamu od pšenice, 1 mm odnosno 20 % za pšenične posije, te >1 mm odnosno 30 % za slamu od raži. Najveća proizvodnja enzima od 160 U/mL postignuta je upotrebom pšeničnih posija u optimalnim uvjetima. Uporabom komušine aktivnost enzima bila je 28, slame od raži 49, a slame od pšenice 45 U/mL.

Keywords

α-amilaza; Penicillium chrysogenum; fermentacija na čvrstoj podlozi

Hrčak ID:

23996

URI

https://hrcak.srce.hr/23996

Publication date:

13.12.2007.

Article data in other languages: english

Visits: 5.209 *