Original scientific paper
https://doi.org/10.2478/aiht-2021-72-3541
Uloga karotenoida iz ekstrakta mesa bundeve u zaštiti od oštećenja krvno-moždane barijere uzrokovane mikotoksinima in vitro
Manuel Alonso-Garrido
; University of València Faculty of Pharmacy, Laboratory of Food Chemistry and Toxicology, Burjassot, Spain
Noelia Pallarés
; University of València Faculty of Pharmacy, Laboratory of Food Chemistry and Toxicology, Burjassot, Spain
Guillermina Font
; University of València Faculty of Pharmacy, Laboratory of Food Chemistry and Toxicology, Burjassot, Spain
Paola Tedeschi
; University of Ferrara, Department of Chemistry and Pharmaceutical Sciences, Ferrara, Italy
Lara Manyes
orcid.org/0000-0001-5777-6107
; University of València Faculty of Pharmacy, Laboratory of Food Chemistry and Toxicology, Burjassot, Spain
Manuel Lozano
orcid.org/0000-0003-2046-5959
; University of València Faculty of Pharmacy, Laboratory of Food Chemistry and Toxicology, Burjassot; Jaume I University and University of València Foundation for the Promotion of Health and Biomedical Research in the Valencian Region (FISABIO), Epidemiology and Environmental Health Joint Research Unit, València, Spain
Abstract
Pojedini mikotoksini poput bovericina (BEA), okratoksina A (OTA) i zearalenona (ZEA) prelaze krvno-moždanu barijeru, a to je i razlog zbog kojega smo istražili djelovanje ekstrakta karotenoida iz mesa bundeve protiv upalnih procesa izazvanih ovim mikotoksinima i njihovim kombinacijama (OTA+ZEA i OTA+ZEA+BEA) na modelu krvno-moždane barijere koji se sastojao od kultura stanica ECV304 i C6, oslanjajući se pritom na neciljani metabolomički pristup. Stanice su tretirane mikotoksinima u koncentraciji od 100 nmol/L po mikotoksinu odnosno ekstraktom karotenoida u koncentraciji od 500 nmol/L. Za kontrolu smo upotrijebili samo otapalo (stanična kontrola) odnosno otapalo s bundevinim ekstraktom (ekstraktna kontrola). Nakon dva sata tretmana uzorci su analizirani metodom tekućinske kromatografije / masene spektrometrije (HPLC-ESI-QTOF-MS), a dobiveni metaboliti identificirani su usporedbom s bazom podataka Metlin. Primjena ekstrakta značajno je smanjila količinu metabolita proupalne arahidonske kiseline eoksina (14,15-LTE4) u kulturama tretiranima samo zearalenonom odnosno kombinacijom BEA+OTA+ZEA. Drugi upalni biljeg, prostaglandin D2-glicerol ester, otkriven je samo u kulturama tretiranima kombinacijama OTA+ZEA odnosno BEA+OTA+ZEA, ali ne i u onima koje su usto tretirane bundevinim ekstraktom. Osim toga, u prisutnosti mikotoksina značajno je porasla koncentracija metabolita dihidromoreloflavona iz bundevina ekstrakta. Time je taj ekstrakt iskazao zaštitno djelovanje protiv stanične upale uzrokovane mikotoksinima zahvaljujući svojstvima flavonoida koji se nalaze u njezinu mesu.
Keywords
bovericin; ECV304; metabolomika; okratoksin A; zearalenon
Hrčak ID:
262381
URI
Publication date:
17.9.2021.
Visits: 1.666 *