Skip to the main content

Original scientific paper

https://doi.org/10.2478/aiht-2021-72-3541

Uloga karotenoida iz ekstrakta mesa bundeve u zaštiti od oštećenja krvno-moždane barijere uzrokovane mikotoksinima in vitro

Manuel Alonso-Garrido ; University of València Faculty of Pharmacy, Laboratory of Food Chemistry and Toxicology, Burjassot, Spain
Noelia Pallarés ; University of València Faculty of Pharmacy, Laboratory of Food Chemistry and Toxicology, Burjassot, Spain
Guillermina Font ; University of València Faculty of Pharmacy, Laboratory of Food Chemistry and Toxicology, Burjassot, Spain
Paola Tedeschi ; University of Ferrara, Department of Chemistry and Pharmaceutical Sciences, Ferrara, Italy
Lara Manyes orcid id orcid.org/0000-0001-5777-6107 ; University of València Faculty of Pharmacy, Laboratory of Food Chemistry and Toxicology, Burjassot, Spain
Manuel Lozano orcid id orcid.org/0000-0003-2046-5959 ; University of València Faculty of Pharmacy, Laboratory of Food Chemistry and Toxicology, Burjassot; Jaume I University and University of València Foundation for the Promotion of Health and Biomedical Research in the Valencian Region (FISABIO), Epidemiology and Environmental Health Joint Research Unit, València, Spain


Full text: english pdf 709 Kb

page 173-180

downloads: 323

cite

Full text: croatian pdf 709 Kb

page 181-181

downloads: 271

cite


Abstract

Pojedini mikotoksini poput bovericina (BEA), okratoksina A (OTA) i zearalenona (ZEA) prelaze krvno-moždanu barijeru, a to je i razlog zbog kojega smo istražili djelovanje ekstrakta karotenoida iz mesa bundeve protiv upalnih procesa izazvanih ovim mikotoksinima i njihovim kombinacijama (OTA+ZEA i OTA+ZEA+BEA) na modelu krvno-moždane barijere koji se sastojao od kultura stanica ECV304 i C6, oslanjajući se pritom na neciljani metabolomički pristup. Stanice su tretirane mikotoksinima u koncentraciji od 100 nmol/L po mikotoksinu odnosno ekstraktom karotenoida u koncentraciji od 500 nmol/L. Za kontrolu smo upotrijebili samo otapalo (stanična kontrola) odnosno otapalo s bundevinim ekstraktom (ekstraktna kontrola). Nakon dva sata tretmana uzorci su analizirani metodom tekućinske kromatografije / masene spektrometrije (HPLC-ESI-QTOF-MS), a dobiveni metaboliti identificirani su usporedbom s bazom podataka Metlin. Primjena ekstrakta značajno je smanjila količinu metabolita proupalne arahidonske kiseline eoksina (14,15-LTE4) u kulturama tretiranima samo zearalenonom odnosno kombinacijom BEA+OTA+ZEA. Drugi upalni biljeg, prostaglandin D2-glicerol ester, otkriven je samo u kulturama tretiranima kombinacijama OTA+ZEA odnosno BEA+OTA+ZEA, ali ne i u onima koje su usto tretirane bundevinim ekstraktom. Osim toga, u prisutnosti mikotoksina značajno je porasla koncentracija metabolita dihidromoreloflavona iz bundevina ekstrakta. Time je taj ekstrakt iskazao zaštitno djelovanje protiv stanične upale uzrokovane mikotoksinima zahvaljujući svojstvima flavonoida koji se nalaze u njezinu mesu.

Keywords

bovericin; ECV304; metabolomika; okratoksin A; zearalenon

Hrčak ID:

262381

URI

https://hrcak.srce.hr/262381

Publication date:

17.9.2021.

Article data in other languages: english

Visits: 1.714 *