Skip to the main content

Original scientific paper

Statističko optimiranje proizvodnje α-galaktozidaze submerznim uzgojem aktinomicete Streptomyces griseoloalbus primjenom metodologije odzivnih površina

Grace Sathyanesan Anisha ; Biotechnology Division, National Institute for Interdisciplinary Science and Technology, IN-695 019 Trivandrum, India
Rajeev Kumar Sukumaran ; Biotechnology Division, National Institute for Interdisciplinary Science and Technology, IN-695 019 Trivandrum, India
Parukuttyamma Prema ; Biotechnology Division, National Institute for Interdisciplinary Science and Technology, IN-695 019 Trivandrum, India


Full text: english pdf 253 Kb

page 171-177

downloads: 1.690

cite


Abstract

Primjenom metodologije odzivnih površina optimirana je proizvodnja α-galaktozidaze s pomoću novog soja aktinomiceta Streptomyces griseoloalbus u pokusima na tresilici. Primjenom Plackett-Burmanova statističkog plana ispitan je utjecaj varijabli na proizvodnju α-galaktozidaze. Od jedanaest ispitanih faktora, na proizvodnju enzima bitno su utjecali salinitet, koncentracija magnezijeva sulfata i temperatura. Optimalne vrijednosti tih varijabli i njihovo uzajamno djelovanje na proizvodnju enzima određeno je primjenom Box-Behnken statističkog plana. Međusobnim utjecajem saliniteta i koncentracije magnezijeva sulfata poboljšana je proizvodnja α-galaktozidaze, za razliku od temperature čiji utjecaj nije ovisio o ta dva faktora. Primjenom takva postupka proizvodnja α-galaktozidaze povećana je sa 17 na 50 U/mL.

Keywords

α-galaktozidaza; metodologija odzivnih površina; Streptomyces griseoloalbus; submerzni uzgoj

Hrčak ID:

24404

URI

https://hrcak.srce.hr/24404

Publication date:

13.6.2008.

Article data in other languages: english

Visits: 2.804 *