Short communication, Note
Kolorimetrijska enzimska metoda određivanja L-jabučne kiseline pomoću dehidrogenaze iz pekarskoga kvasca
Maristela F.S. Peres
; School of Pharmaceutical Science, São Paulo State University – UNESP, Department of Food and Nutrition, Rodovia Araraquara-Jaú, Km 1, BR-14801-902, SP, Brazil
Cecilia Laluce
; Department of Biochemistry and Chemical Technology, Institute of Chemistry, UNESP, R. Prof. Francisco Degni s/n C.P. 355, BR-14801-970, Araraquara, SP, Brazil
Edwil A.L. Gattás
; School of Pharmaceutical Science, São Paulo State University – UNESP, Department of Food and Nutrition, Rodovia Araraquara-Jaú, Km 1, BR-14801-902, SP, Brazil
Abstract
Razvijena je i optimirana metoda kolorimetrijskog određivanja koncentracije L-jabučne kiseline u voćnom soku i vinu. Zasniva se na oksidaciji jabučne kiseline, kataliziranoj malat dehidrogenazom iz suhoga pekarskog kvasca, te redukciji tetrazolijeve soli (MMT: 3-(4,5-dimetiltiazol-2-il)-2,5-difenil-
tetrazolijev bromid). Osjetljivost metode bila je u rasponu od 500 do 4000 μM L-jabučne kiseline u reakcijskoj kiveti. Donja je granica detekcije u analiziranim uzorcima bila 6,7·10^-2 g/L, gornja granica 53,6·10^-2 g/L, a maksimalna standardna devijacija iznosila je samo 2,5 %. Optimirana je i aktivnost malat dehidrogenaze iz pekarskog kvasca, pa je enzim pokazao dobru stabilnost pri pH=8,0-9,0; a potpuno je zadržao aktivnost na temperaturama do 40 ºC tijekom jednog sata. Rezultati pokazuju da je predložena kolorimetrijska enzimska metoda jednostavna i jeftina te ima razne mogućnosti primjene.
Keywords
kolorimetrijsko određivanje L-jabučne kiseline; voćni sok; vino; malat dehidrogenaza; pekarski kvasac
Hrčak ID:
24415
URI
Publication date:
13.6.2008.
Visits: 5.449 *