Skip to the main content

Original scientific paper

https://doi.org/10.46419/vs.53.5.14

Pojavnost ergot-sklerocija i ergot-alkaloida u pšenici i raži hrvatskih proizvođača

Jelka Pleadin ; Croatian Veterinary Institute, Zagreb, Croatia
Nina Kudumija ; Croatian Veterinary Institute, Zagreb, Croatia
Mario Škrivanko ; Croatian Veterinary Institute, Vinkovci Veterinary Branch, Croatia
Luka Cvetnić ; Croatian Veterinary Institute, Zagreb, Croatia
Danijela Petrović ; Faculty of Agriculture and Food Technology, University of Mostar, Mostar, Bosnia and Herzegovina
Višnja Vasilj ; Faculty of Agriculture and Food Technology, University of Mostar, Mostar, Bosnia and Herzegovina
Manuela Zadravec ; Croatian Veterinary Institute, Zagreb, Croatia


Full text: english pdf 764 Kb

page 503-511

downloads: 715

cite


Abstract

Ergot-alkaloidi (EA) su mikotoksini koje proizvodi nekoliko vrsta gljivica iz roda Claviceps, među kojima je i Claviceps purpurea najraširenija gljivica u Europi. Ova vrsta je pronađena u ekonomski važnim žitaricama, kao što su: raž, pšenica, tritikal, ječam, proso i zob. Distribucija kontaminacije EA ima sporadičnu pojavu s mnogo čimbenika koji su uključeni u njihovu pojavu, uvelike varirajući između sojeva gljivica, geografskih regija, biljaka domaćina i regionalnog vremena, što ukazuje da hladno i vlažno vrijeme pogoduje ergotu tako što potiče klijanje sklerocija. Cilj je ovog istraživanja bio istražiti pojavu ergot- sklerocija i EA u uzorcima pšenice i raži (n=64) uzorkovanih tijekom 2021. godine od hrvatskih proizvođača žitarica u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj. U dva uzorka raži utvrđena je prisutnost ergot-sklerocija u količini od 259 mg/kg i 536 mg/kg. Niti u jednom uzorku
pšenice nije pronađen ergot-sklerocij. Veća kontaminacija s EA utvrđena je u uzorcima raži (18 % kontaminirano, max 167,4 μg/kg), dok je manja učestalost kontaminacije, sa samo jednim pozitivnim uzorkom (1,9 %), utvrđena u pšenici (68,5 μg/kg). Rezultati su ukazali na nisku razinu kontaminacije s EA pšenice i raži koje su uzgojili hrvatski proizvođači tijekom cijelog istraživanog razdoblja. Međutim, iako je utvrđen nizak postotak pozitivno testiranih uzoraka raži na EA, sadržaj ergot-sklerocija u dva uzorka bio je veći nego što je to za hranu zakonodavstvom dopušteno. Budući da razine tih mikotoksina i ergot-sklerocija mogu varirati ovisno o brojnim čimbenicima, potrebno je njihovo daljnje istraživanje tijekom dužeg vremenskog razdoblja i pod različitim uvjetima uzgoja i obrade žitarica.

Keywords

ergot-alkaloidi; ergot-sklerocij; ELISA; pšenica; raž; hrvatska polja

Hrčak ID:

272200

URI

https://hrcak.srce.hr/272200

Publication date:

20.12.2021.

Article data in other languages: english

Visits: 2.813 *