Original scientific paper
https://doi.org/10.15644/asc56/2/3
Učinak komercijalnih proizvoda za izbjeljivanje na mikrotvrdoću, hrapavost površine, boju i smičnu čvrstoću veze cakline i ispuna
Esra Yildirim
; Hacettepe University, Department of Restorative Dentistry, School of Dentistry 06100 Sıhhıye/Ankara / Turkey
Uzay Koc Vural
; Hacettepe University, Department of Restorative Dentistry, School of Dentistry 06100 Sıhhıye/Ankara / Turkey
Filiz Yalcin Cakir
; Hacettepe University, Department of Restorative Dentistry, School of Dentistry 06100 Sıhhıye/Ankara / Turkey
Sevil Gurgan
; Hacettepe University, Department of Restorative Dentistry, School of Dentistry 06100 Sıhhıye/Ankara / Turkey
Abstract
Cilj: Svrha ovoga istraživanja in vitro bila je procijeniti učinak četiriju komercijalnih proizvoda za izbjeljivanje na mikrotvrdoću, hrapavost površine, boju i snagu vezivanja (SBS) te svojstva površine ljudske cakline u usporedbi s proizvodom koji se koristi uz nadzor doktora dentalne medicine.Materijal i metode: U šest skupina podijeljeno je 78 uzoraka cakline (n=13): 1. Opalescence PF 10 % (OP) koji propisuje doktor dentalne medicine za upotrebu kod kuće; 2. Opalescence GO unaprijed pripremljena udlaga (PT); 3. zubna pasta Opalescence Whitening; 4. tekućina za ispiranje usne šupljine Listerine Healthy White (WMR); 5. olovka za izbjeljivanje Cavex Bite&White (WP; 6. bez tretmana (Con). Izmjereni su mikrotvrdoća (VHN), hrapavost površine (Ra) i boja uzoraka (T 0 ) te su uzorci povrgnuti 14-dnevnim protokolima izbjeljivanja (T 1 ) nakon čega su uskladišteni u umjetnoj slini također 14 dana (T 2 ). Mjerenja su ponovljena na T 1 i T 2 . SBS test proveden je primjenom 35-postotne fosforne kiseline (Scotchbond Universal Etchant) te je na uzorke nanesen univerzalni adheziv (G-Premio Bond) i mikrohibridni/univerzalni kompozitni smolasti materijal (Essentia) u teflonskoj tubi pričvršćenoj na površinu cakline (p < 0,05). Morfologija površine cakline analizirana je SEM-om. Vrijednost p postavljena je na 0,05. Rezultati: Primjena OP-a, PT-a i WP-a smanjila je mikrotvrdoću uzoraka cakline (p < 0,05), a u mikrotvrdoći cakline nakon primjene WT-a i WMR-a (p > 0,05) nije bilo značajnih promjena. Vrijednosti Ra porasle su nakon primjene OP-a, PT-a i WT-a (p < 0,05), no nakon primjene WMR-a i WP-a nije bilo promjene (p > 0,05). OP, PT, WMR i WP promijenili su boju cakline (p < 0,05). Nije bilo značajnih razlika u SBS-ovima između skupina, osim kod uzoraka na koje je primijenjen OP i imali su najniže vrijednosti SBS-a (p=0.001). SEM analizom ustanovljena je glatka površina cakline. Zaključak: Proizvodi za izbjeljivanje različito utječu na mikrotvrdoću, hrapavost površine i boju cakline. Samo je OP smanjio SBS cakline.
Keywords
izbjeljivanje zuba; sredstva za izbjeljivanje zuba; zubna caklina; testovi tvrdoće; svojstva površina; boja; komercijalni proizvodi; mikrotvrdoća; tvrdoća površine; snaga vezivanja
Hrčak ID:
278933
URI
Publication date:
13.6.2022.
Visits: 1.660 *