Skip to the main content

Professional paper

https://doi.org/10.31727/gzb.44.6.11

Biofortifikacija selenom

Nikolina Sabo orcid id orcid.org/0000-0002-1334-9733 ; Odjel za biologiju, Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku, Hrvatska
Rosemary Vuković ; Odjel za biologiju, Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku, Hrvatska
Ana Vuković ; Odjel za biologiju, Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku, Hrvatska
Ivna Štolfa Čamagajevac orcid id orcid.org/0000-0002-6052-6624 ; Odjel za biologiju, Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku, Hrvatska


Full text: croatian pdf 622 Kb

page 101-108

downloads: 294

cite

Download JATS file


Abstract

Selen (Se) je mikronutrijent koji se u prirodi pojavljuje u tragovima, ali u brojnim organskim i anorganskim oblicima. Primijenjen u odgovarajućim koncentracijama ima brojne pozitivne učinke na organizme, dok izloženost prekomjernim koncentracijama Se vodi ka toksičnosti i oksidacijskom stresu. Količina Se koja se dnevno unosi prehranom odraz je zastupljenosti elementa u tlu. Na svjetskoj razini prevladavajući je udio područja siromašnih Se, stoga se pojavljuje i velik broj oboljelih od malnutricije. Obećavajuće rješenje problema je biofortifikacija usjeva, ponajprije pšenice, jedne od najzastupljnijih žitarica u prehrani ljudi. Biofortifikacija usjeva poboljšava kvalitetu prehrambenih proizvoda uslijed povećanja koncentracije bioraspoloživog Se, a na područjima siromašnim Se najčešći izbor je agronomska biofortifikacija.

Keywords

biofortifikacija; selen; antioksidacijski učinak; malnutricija; pšenica

Hrčak ID:

267641

URI

https://hrcak.srce.hr/267641

Publication date:

15.12.2021.

Article data in other languages: english

Visits: 773 *





This display is generated from NISO JATS XML with jats-html.xsl. The XSLT engine is libxslt.