Skip to the main content

Original scientific paper

UTJECAJ pH I TEMPERATURE NA ENERGIJU KLIJANJA, KLIJAVOST, DUŽINU KORIJENA I HIPOKOTILA KLIJANACA RAZLIČITIH KULTIVARA LUCERNE (Medicago sativa L.)

Gordana Bukvić ; Faculty of Agriculture, J.J.Strossmayer University of Osijek, Osijek, Croatia
Sonja Grljušić ; The Agricultural Institute Osijek, Osijek, Croatia
Vlatka Rozman ; Faculty of Agriculture, J.J.Strossmayer University of Osijek, Osijek, Croatia
Anita Liška ; Faculty of Agriculture, J.J.Strossmayer University of Osijek, Osijek, Croatia
Ivan Lović ; Faculty of Agriculture, J.J.Strossmayer University of Osijek, Osijek, Croatia


Full text: croatian pdf 354 Kb

page 9-14

downloads: 1.447

cite


Abstract

Istraživanja su provedena u klima komori na temperaturama 10 i 20oC i pH razinama 4,00 i 6,00 sa sjemenom domaćih kultivara lucerne Slavonka, Stela i Vuka, metodom rolanoga filter papira. Istraživana su svojstva energije klijanja i klijavosti sjemena te dužina korijena i hipokotila klijanaca. Značajna razlika između kultivara utvrđena je za svojstva energije klijanja, klijavosti i dužine hipokotila (p=0,01 i p=0,05). Kultivar Slavonka imao je najveću prosječnu energiju klijanja i klijavosti, a najmanju dužinu hipokotila. Kultivar Vuka imao je najnižu energiju klijanja, po klijavosti se nije razlikovao od Stele, ali je imao najduži hipokotil. Klijavost, dužina korijena i hipokotila značajno su ovisili o pH vrijednosti vodene otopine (p=0,01). Osim energije klijanja, sva ispitivana svojstva sjemena i klijanaca imala su više prosječne vrijednosti na pH 4. Temperatura je značajno utjecala na sva ispitivana svojstva (p=0,01), pri čemu su veće vrijednosti dobivene na višoj temperaturi. Interakcije kultivar x pH i kultivar x temperatura bile su značajne za sva proučavana svojstva (p=0,01), a pH x temperatura za sva svojstva osim klijavosti sjemena (p=0,01).

Keywords

lucerna; kultivar; klijavost; pH; temperatura

Hrčak ID:

25875

URI

https://hrcak.srce.hr/25875

Publication date:

17.7.2008.

Article data in other languages: english

Visits: 2.351 *