Skip to the main content

Review article

https://doi.org/10.15255/KUI.2022.005

Emulgiranje na mikrorazini: brže, bolje i učinkovitije

Ivana Čulo ; University of Zagreb, Faculty of Food Technology and Biotechnology, Pierottijeva 6, 10 000 Zagreb, Croatia
Filip Grgić orcid id orcid.org/0000-0002-0139-8343 ; University of Zagreb, Faculty of Food Technology and Biotechnology, Pierottijeva 6, 10 000 Zagreb, Croatia
Tamara Jurina ; University of Zagreb, Faculty of Food Technology and Biotechnology, Pierottijeva 6, 10 000 Zagreb, Croatia
Anita Šalić orcid id orcid.org/0000-0002-4808-363X ; University of Zagreb, Faculty of Chemical Engineering and Technology, Trg Marka Marulića 19, 10 000 Zagreb, Croatia
Maja Benković orcid id orcid.org/0000-0003-2167-6862 ; University of Zagreb, Faculty of Food Technology and Biotechnology, Pierottijeva 6, 10 000 Zagreb, Croatia
Davor Valinger ; University of Zagreb, Faculty of Food Technology and Biotechnology, Pierottijeva 6, 10 000 Zagreb, Croatia
Jasenka Gajdoš Kljusurić orcid id orcid.org/0000-0001-6657-7337 ; University of Zagreb, Faculty of Food Technology and Biotechnology, Pierottijeva 6, 10 000 Zagreb, Croatia
Ana Jurinjak Tušek ; University of Zagreb, Faculty of Food Technology and Biotechnology, Pierottijeva 6, 10 000 Zagreb, Croatia
Bruno Zelić orcid id orcid.org/0000-0003-3210-2960 ; University of Zagreb, Faculty of Chemical Engineering and Technology, Trg Marka Marulića 19, 10 000 Zagreb, Croatia


Full text: english pdf 1.226 Kb

page 653-659

downloads: 148

cite


Abstract

Tradicionalno se emulzije pripremaju primjenom jakih smičnih sila koje nastaju upotrebom statičkih miješala, homogenizatora ili primjenom ultrazvuka. Tako proizvedene emulzije osjetljive su na promjenu procesnih uvjeta. Primjena jakih sila i povišenih temperatura može značajno utjecati na komponente emulzija i njihovu konačnu stabilnost. Primjena protočnih mikrosustava pokazala se učinkovitom alternativnom tehnologijom klasičnim metodama emulgiranja. Male dimenzije mikrouređaja u kombinaciji s kontinuiranom provedbom procesa omogućuje brojne prednosti u odnosu na klasične šaržne procese emulsifikacije koji se provode u većem mjerilu. Male dimenzije mikrouređaja omogućuju lakši transport opreme, bolju kontrolu i sigurnost procesa te intenzivniji prijenos tvari i topline. Vrijeme miješanja u mikrouređajima smanjeno je na nekoliko milisekundi zbog kratkog difuzijskog puta molekula u mikrokanalima. U ovom radu dan je pregled procesa emulgiranja, prednosti primjene protočnih mikrosustava u provedbi procesa emulgiranja te potencijalnih novih područja primjene te tehnologije.

Keywords

vrste emulzija; mehanizmi emulgiranja; nestabilnost emulzija; protočni mikrosustavi; kontinuirano emulgiranje na mikrorazini

Hrčak ID:

283620

URI

https://hrcak.srce.hr/283620

Publication date:

21.9.2022.

Article data in other languages: english

Visits: 454 *