Skip to the main content

Original scientific paper

SVOJSTVA SJEMENA I KLIJANACA GENOTIPOVA LUCERNE U ZAVISNOSTI OD TEMPERATURE I pH VRIJEDNOSTI

Gordana Bukvić ; Faculty of Agriculture, Josip Juraj Strossmayer, University of Osijek
Sonja Grljušić ; Agricultural Institute Osijek
Vlatka Rozman ; Faculty of Agriculture, Josip Juraj Strossmayer, University of Osijek
Anita Liška ; Faculty of Agriculture, Josip Juraj Strossmayer, University of Osijek
V. Lučin ; Faculty of Agriculture, Josip Juraj Strossmayer, University of Osijek


Full text: croatian pdf 299 Kb

page 13-24

downloads: 628

cite


Abstract

Cilj rada bio je procijeniti utjecaj genotipa, temperature i pH na energiju klijanja i klijavost sjemena, te dužinu korijena i hipokotila klijanaca tri kultivara lucerne (Slavonka, Stela i Vuka), sa svrhom procjene mogućnosti izbora genotipova za sjetvu na tlima s različitim pH i pri različitim temperaturama u najranijim fazama razvoja. Pokus je postavljen u četiri ponavljanja na dvije temperature: 20oC; 10oC i dvije razine pH: 7,25; 5,05. Značajna razlika utvrđena je između genotipova za svojstvo dužine korijena (p=0,01). Razlike u energiji klijanja i dužini hipokotila na različitim temperaturama bile su značajne (p= 0,01). Značajnost pH utvrđena je za svojstva dužine korijena i hipokotila (p=0,01 i p=0,05). Interakcija genotip x temperatura bila je značajna za sva proučavana svojstva (p=0,01 i p=0,05), dok je interakcija genotip x pH utvrđena za dužinu hipokotila (p=0,01). Dužina korijena bila je značajno niža kod kultivara Slavonka (2,16 cm) i značajno viša kod kultivara Stela (2,83 cm). Energija klijanja bila je značajno viša pri 20oC, dok je dužina hipokotila bila značajno niža pri istoj temperaturi. Dužina korijena i hipokotila bili su značajno viši kod pH razine 5,05. Rezultati ukazuju da interakcija genotipa i temperature u najvećoj mjeri utječe na najraniji porast lucerne. Premda je razina pH utjecala na rast klijanaca potrebna su dodatna istraživanja da bi se moglo procijeniti postoji li mogućnost izbora genotipova za sjetvu na tlima s različitim pH u stadiju klijanja sjemena.

Keywords

lucerna; genotip; klijavost; pH; temperatura

Hrčak ID:

26060

URI

https://hrcak.srce.hr/26060

Publication date:

14.7.2008.

Article data in other languages: english

Visits: 1.374 *