Skip to the main content

Preliminary communication

PREKOGRANIČNA SURADNJA KAO ORUĐE TRANSNACIONALNE INTEGRACIJE I RJEŠAVANJA KONFLIKATA: SJEVERNOJADRANSKA EUROREGIONALNA ISKUSTVA

Daniele Del Bianco ; Institute of International Sociology of Gorizia – ISIG, Gorizia, Italy


Full text: english pdf 239 Kb

page 75-88

downloads: 866

cite


Abstract

Promatrajući prekogranično sjevernojadransko područje unutar povijesnog i gospodarskog okvira u tekstu se upućuje na razvoj koncepcija granice i regije i opisuju glavna obilježja prekogranične suradnje i njezine institucionalizacije - euroregije.
Granice nisu nužno barijere nego su i prostori dodira s razlikama što proizlaze iz zemljopisnih, gospodarskih i društvenih čimbenika, a mogu dovesti do suradnje ili sukoba. Unutar proširene Europske Unije regije su sve važnije te nastaje periferizacija moći; u kontekstu suradnje, regionalizma i integracije, prekogranične regije igraju ključnu ulogu. Potreba za prekograničnom suradnjom nastaje kad stanovništvo i institucije uoče ujedinjujuću ulogu granica u definiranju zajedničkih problema. Prekogranična suradnja tada rješava sukobe i konsolidira napukline.
Institucionalni oblik prekogranične suradnje je euroregija – područje koje ujedinjuje dijelove različitih država gospodarsko-kulturnim pothvatima. U sjevernojadranskom području nastao je EureGo euroregionalni projekt između talijanske Gorizie (i nekih gradova u pokrajini Udine) te slovenske Goriške kojim se evocira prvotno jedinstvo toga područja. Projekt želi djelovati na međuregionalnu prekograničnu suradnju.

Keywords

sjevernojadranska granična regija; regionalizam; prekogranična suradnja; euroregija

Hrčak ID:

23182

URI

https://hrcak.srce.hr/23182

Publication date:

30.6.2006.

Article data in other languages: english

Visits: 1.601 *