Skip to the main content

Original scientific paper

https://doi.org/10.5552/drvind.2022.2127

Karakterizacija i odvajanje lignina iz crnog luga dobivenog kraft metodom uz primjenu različitih alkohola

Ayhan Gençer ; Bartin University, Faculty of Forestry, Forest Industrial Engineering, Bartin, Turkey
Mehmet Akyüz ; Zonguldak Bulent Ecevit University, Faculty of Pharmacy, Department of Analytic Chemistry, Zonguldak, Turkey
Fadime Yurdakurban ; Bartin University, Faculty of Forestry, Forest Industrial Engineering, Bartin, Turkey
Deniz Aydemir ; Bartin University, Faculty of Forestry, Forest Industrial Engineering, Bartin, Turkey


Full text: english pdf 4.482 Kb

page 405-413

downloads: 252

cite


Abstract

Cilj rada bio je istražiti svojstva lignina dobivenog od crnog luga drva bijelog bora (Pinus sylvestris L.) i jasike (Populus tremula L.), kuhanoga kraft metodom. Proces kuhanja u ovom je istraživanju proveden uz ove parametre: omjer drva i luga 1 : 4, temperatura kuhanja 170 ± 2 °C, vrijeme kuhanja 90 min. Nakon procesa kuhanja crni je lug premješten iz digestora u čašu te je lignin metilnim alkoholom (MeOH) i etilnim alkoholom (EtOH) na različite načine izdvojen iz crnog luga. Svojstva izdvojenog lignina analizirana su skenirajućim elektronskim mikroskopom (SEM), infracrvenom spektroskopijom s Fourierovom transformacijom (FT-IR), difrakcijom X-zraka (XRD) i termogravimetrijskom analizom (TGA). Za usporedbu svojstava lignina dobivenog iz crnog luga poslužio je komercijalni lignin (cml-lignin). SEM slike pokazale su da su veličine čestica lignina dobivenog uz pomoć EtOH i MeOH bile slične. FT-IR analizom utvrđeno je da izdvojeni tipovi lignina imaju slične funkcionalne grupe te da su se pojavile neke razlike u intenzitetu pikova. Rezultati XRD-a otkrili su da svi tipovi lignina imaju sličnu strukturu kao i cml-lignin i da vrsta alkohola upotrijebljenog tijekom procesa izdvajanja lignina nema bitan učinak na strukturna svojstva lignina. Rezultati TGA analize pokazali su da je toplinska stabilnost izdvojenog lignina bolja od toplinske stabilnosti cml-lignina. Prema rezultatima istraživanja može se zaključiti da je izdvojeni lignin sličan komercijalnom ligninu, da može biti izdvojen iz tekućine koja je preostala od proizvodnje celuloze opisanom kraft metodom te da se može rabiti u industriji.

Keywords

proizvodnja celuloze kraft metodom; crni lug; lignin; recikliranje; karakterizacija lignina

Hrčak ID:

285710

URI

https://hrcak.srce.hr/285710

Publication date:

15.11.2022.

Article data in other languages: english

Visits: 635 *