Skip to the main content

Review article

PERSPEKTIVE HRVATSKE PERADARSKE INDUSTRIJE

Zoran Grgić ; Faculty of Agronomy, Department of Farm Management, Zagreb, Croatia
Lari Hadelan ; Faculty of Agronomy, Department of Farm Management, Zagreb, Croatia
Vesna Očić ; Faculty of Agronomy, Department of Farm Management, Zagreb, Croatia
Branka Šakić ; Faculty of Agronomy, Department of Farm Management, Zagreb, Croatia


Full text: croatian pdf 644 Kb

page 79-93

downloads: 2.302

cite


Abstract

Peradarska industrija jedan je od rijetkih segmenata prehrambenog sektora u kojemu je Hrvatska ostvarila samodostatnost. S godišnjom proizvodnjom od oko 100.000 tona mesa peradi, hrvatska peradarska industrija zadovoljava domaće potrebe, ali i u izvozu pronalazi važan oslonac poslovanja. Bijelo meso s koeficijentom dohodovne elastičnosti većim od 1, pripada skupini proizvoda kojih potrošnja raste s porastom dohotka, zbog čega se može pretpostaviti da će potrošnja mesa u Hrvatskoj i svijetu nadalje rasti. Najveći hrvatski proizvođači KOKA d.d. i PIPO Čakovec d.o.o. ostvaruju uspješne poslovne rezultate čak i u kriznim uvjetima kakvi su, zbog pojave ptičje gripe bili krajem 2005. godine. Puris Pazin u isto vrijeme i na istom tržištu ostvaruje gubitke, što upućuje na nesposobnost menadžmenta u zauzimanju važnijih tržišnih pozicija. Analiza poslovanja KOKE d.d. pokazuje da je ta tvrtka u 2006. godini ostvarila bolje rezultate od slovenske Perutnine Ptuj, a u relativnim pokazateljima i od najvećega europskog proizvođača mesa peradi DOUX-a. Unatoč nešto nižoj profitabilnosti kapitala, koja je i inače svojstvena industriji bijelog mesa, financijski pokazatelji KOKE d.d. upućuju na dobru perspektivu ove tvrtke u utakmici s najvećim europskim konkurentima.

Keywords

peradarska industrija; izvoz; perspektiva

Hrčak ID:

26361

URI

https://hrcak.srce.hr/26361

Publication date:

21.7.2008.

Article data in other languages: english

Visits: 3.326 *