Pregledni rad
PERSPEKTIVE HRVATSKE PERADARSKE INDUSTRIJE
Zoran Grgić
; Agronomski fakultet, Zavod za upravu poljoprivrednog gospodarstva, Zagreb, Hrvatska
Lari Hadelan
; Agronomski fakultet, Zavod za upravu poljoprivrednog gospodarstva, Zagreb,Hrvatska
Vesna Očić
; Agronomski fakultet, Zavod za upravu poljoprivrednog gospodarstva, Zagreb,Hrvatska
Branka Šakić
; Agronomski fakultet, Zavod za upravu poljoprivrednog gospodarstva, Zagreb,Hrvatska
Sažetak
Peradarska industrija jedan je od rijetkih segmenata prehrambenog sektora u kojemu je Hrvatska ostvarila samodostatnost. S godišnjom proizvodnjom od oko 100.000 tona mesa peradi, hrvatska peradarska industrija zadovoljava domaće potrebe, ali i u izvozu pronalazi važan oslonac poslovanja. Bijelo meso s koeficijentom dohodovne elastičnosti većim od 1, pripada skupini proizvoda kojih potrošnja raste s porastom dohotka, zbog čega se može pretpostaviti da će potrošnja mesa u Hrvatskoj i svijetu nadalje rasti. Najveći hrvatski proizvođači KOKA d.d. i PIPO Čakovec d.o.o. ostvaruju uspješne poslovne rezultate čak i u kriznim uvjetima kakvi su, zbog pojave ptičje gripe bili krajem 2005. godine. Puris Pazin u isto vrijeme i na istom tržištu ostvaruje gubitke, što upućuje na nesposobnost menadžmenta u zauzimanju važnijih tržišnih pozicija. Analiza poslovanja KOKE d.d. pokazuje da je ta tvrtka u 2006. godini ostvarila bolje rezultate od slovenske Perutnine Ptuj, a u relativnim pokazateljima i od najvećega europskog proizvođača mesa peradi DOUX-a. Unatoč nešto nižoj profitabilnosti kapitala, koja je i inače svojstvena industriji bijelog mesa, financijski pokazatelji KOKE d.d. upućuju na dobru perspektivu ove tvrtke u utakmici s najvećim europskim konkurentima.
Ključne riječi
peradarska industrija; izvoz; perspektiva
Hrčak ID:
26361
URI
Datum izdavanja:
21.7.2008.
Posjeta: 3.839 *