Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

PERSPEKTIVE HRVATSKE PERADARSKE INDUSTRIJE

Zoran Grgić ; Agronomski fakultet, Zavod za upravu poljoprivrednog gospodarstva, Zagreb, Hrvatska
Lari Hadelan ; Agronomski fakultet, Zavod za upravu poljoprivrednog gospodarstva, Zagreb,Hrvatska
Vesna Očić ; Agronomski fakultet, Zavod za upravu poljoprivrednog gospodarstva, Zagreb,Hrvatska
Branka Šakić ; Agronomski fakultet, Zavod za upravu poljoprivrednog gospodarstva, Zagreb,Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 644 Kb

str. 79-93

preuzimanja: 2.425

citiraj


Sažetak

Peradarska industrija jedan je od rijetkih segmenata prehrambenog sektora u kojemu je Hrvatska ostvarila samodostatnost. S godišnjom proizvodnjom od oko 100.000 tona mesa peradi, hrvatska peradarska industrija zadovoljava domaće potrebe, ali i u izvozu pronalazi važan oslonac poslovanja. Bijelo meso s koeficijentom dohodovne elastičnosti većim od 1, pripada skupini proizvoda kojih potrošnja raste s porastom dohotka, zbog čega se može pretpostaviti da će potrošnja mesa u Hrvatskoj i svijetu nadalje rasti. Najveći hrvatski proizvođači KOKA d.d. i PIPO Čakovec d.o.o. ostvaruju uspješne poslovne rezultate čak i u kriznim uvjetima kakvi su, zbog pojave ptičje gripe bili krajem 2005. godine. Puris Pazin u isto vrijeme i na istom tržištu ostvaruje gubitke, što upućuje na nesposobnost menadžmenta u zauzimanju važnijih tržišnih pozicija. Analiza poslovanja KOKE d.d. pokazuje da je ta tvrtka u 2006. godini ostvarila bolje rezultate od slovenske Perutnine Ptuj, a u relativnim pokazateljima i od najvećega europskog proizvođača mesa peradi DOUX-a. Unatoč nešto nižoj profitabilnosti kapitala, koja je i inače svojstvena industriji bijelog mesa, financijski pokazatelji KOKE d.d. upućuju na dobru perspektivu ove tvrtke u utakmici s najvećim europskim konkurentima.

Ključne riječi

peradarska industrija; izvoz; perspektiva

Hrčak ID:

26361

URI

https://hrcak.srce.hr/26361

Datum izdavanja:

21.7.2008.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.839 *