Short communication, Note
Model linearne regresije za utvrđivanje odnosa između udjela pepela i električne vodljivosti slovenskog meda
Urška Kropf
; Department of Food Science and Technology, Biotechnical Faculty, University of Ljubljana, Jamnikarjeva 101, SI-1000 Ljubljana, Slovenia
Mojca Jamnik
; Department of Food Science and Technology, Biotechnical Faculty, University of Ljubljana, Jamnikarjeva 101, SI-1000 Ljubljana, Slovenia
Jasna Bertoncelj
; Department of Food Science and Technology, Biotechnical Faculty, University of Ljubljana, Jamnikarjeva 101, SI-1000 Ljubljana, Slovenia
Terezija Golob
; Department of Food Science and Technology, Biotechnical Faculty, University of Ljubljana, Jamnikarjeva 101, SI-1000 Ljubljana, Slovenia
Abstract
Maseni udio pepela je kriterij kakvoće za procjenjivanje botaničkog porijekla meda. Umjesto ovog parametra češće se primjenjuje mjerenje električne vodljivosti (κ). Vrijednost ovisi od udjelu pepela i kiselina u medu, tj. što je veći njihov udjel, bolja je električna vodljivost. Nakon analize 290 uzoraka slovenskog meda (uključujući med od bagrema, lipe, kestena, smreke, jele i medljikovca, te poliflorni med) određen je model linearne regresije za utvrđivanje odnosa između udjela pepela u medu i električne vodljivosti. Dobiveni se model u nagibu jednadžbe razlikuje od modela koji je predložila Međunarodna komisija za med (IHC), ali ne i u odsjeku jednadžbe. Stoga se pri izračunavanju masenog udjela pepela iz rezultata mjerenja električne vodljivosti u uzorcima slovenskog meda može preporučiti slovenski model.
Keywords
med; električna vodljivost; model linearne regresije
Hrčak ID:
26386
URI
Publication date:
4.8.2008.
Visits: 3.099 *