Skip to the main content

Review article

UNOS MESA - VAŽNOST I PREPORUKE

Janez Salobir ; Biotechnical Faculty, University of Ljubljana, Domžale, Slovenia


Full text: english pdf 191 Kb

page 147-158

downloads: 1.386

cite


Abstract

Cilj rada je dati pregled uloge mesa u prehrani ljudi. Rad je usmjeren na prilagodbu ljudi na svaku vrst hrane i hranidbenu vrijednost mesa te njegov doprinos zadovoljavanju hranidbenih potreba. Opisan je utjecaj uzimanja mesa na pojavu nekih bolesti te činjenicu da je preispitivanje epidemioloških podataka pokazalo da se veći rizik za rak pogrešno pripisuje visokom unošenju mesa; rizik je daleko više povezan s niskim unošenjem voća i povrća te drugim rizičnim čimbenicima načina života. Na kraju je pregled današnjih preporuka u vezi s uzimanjem mesa. Zbog svoje visoke hranidbene vrijednosti meso zadržava važnu ulogu u razumnoj prehrani ljudi.

Keywords

unos mesa; razvoj; hranidbene potrebe; zdravlje; preporuke

Hrčak ID:

26523

URI

https://hrcak.srce.hr/26523

Publication date:

28.6.2007.

Article data in other languages: english

Visits: 2.647 *