Skip to the main content

Review article

SUSTAVI KONZERVACIJSKE OBRADE TLA I USJEVI

Anđelko Butorac ; Grge Novaka 5, Zagreb, Hrvatska
Ivica Kisić ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Jasminka Butorac ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska


Full text: croatian pdf 192 Kb

page 485-508

downloads: 2.006

cite


Abstract

Istraživanje različitih oblika konzervacijske obrade tla uzelo je određenog maha za oranične usjeve. Najprije se navodi kraći pregled nekih radova koji tretiraju ovu problematiku općenito za te usjeve, a potom rezultati nekih istraživanja za pšenicu, ječam, kukuruz, šećernu repu i krumpir. Općenito se može reći da su postignuti pozitivni rezultati s uzgojem pšenice, ječma i kukuruza, slabiji sa šećernom repom, a s krumpirom tek je bilo nekih pokušaja, uglavnom u Norveškoj. Kod pšenice i ječma problem pri primjeni konzervacijske obrade predstavljale su sijačice za direktnu sjetvu. No, taj je problem manje više uspješno riješen. Glede kukuruza, istraživanja su još daleko iza sjevernoameričkih, ali s dužnom pažnjom da se i u Europi njima pristupi integralno. Pod utjecajem dugogodišnje empirije šećerna repa smatra se usjevom koji traži duboku obradu. Učinjeni su, međutim, napori da se i tom usjevu pristupi u duhu suvremenih uzgojnih metoda. Najmanje je pokušaja introdukcije različitih oblika konzervacijske obrade tla od navedenih mjera učinjeno s krumpirom. Ti pokušaji pokazuju ipak pozitivan ishod.

Keywords

konzervacijska obrada tla; ozima pšenica; ozimi ječam; kukuruz; šećerna repa; krumpir

Hrčak ID:

26559

URI

https://hrcak.srce.hr/26559

Publication date:

31.12.2006.

Article data in other languages: english

Visits: 3.300 *