Agronomy journal, Vol. 68 No. 6, 2006.
Review article
SUSTAVI KONZERVACIJSKE OBRADE TLA I USJEVI
Anđelko Butorac
; Grge Novaka 5, Zagreb, Hrvatska
Ivica Kisić
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Jasminka Butorac
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Abstract
Istraživanje različitih oblika konzervacijske obrade tla uzelo je određenog maha za oranične usjeve. Najprije se navodi kraći pregled nekih radova koji tretiraju ovu problematiku općenito za te usjeve, a potom rezultati nekih istraživanja za pšenicu, ječam, kukuruz, šećernu repu i krumpir. Općenito se može reći da su postignuti pozitivni rezultati s uzgojem pšenice, ječma i kukuruza, slabiji sa šećernom repom, a s krumpirom tek je bilo nekih pokušaja, uglavnom u Norveškoj. Kod pšenice i ječma problem pri primjeni konzervacijske obrade predstavljale su sijačice za direktnu sjetvu. No, taj je problem manje više uspješno riješen. Glede kukuruza, istraživanja su još daleko iza sjevernoameričkih, ali s dužnom pažnjom da se i u Europi njima pristupi integralno. Pod utjecajem dugogodišnje empirije šećerna repa smatra se usjevom koji traži duboku obradu. Učinjeni su, međutim, napori da se i tom usjevu pristupi u duhu suvremenih uzgojnih metoda. Najmanje je pokušaja introdukcije različitih oblika konzervacijske obrade tla od navedenih mjera učinjeno s krumpirom. Ti pokušaji pokazuju ipak pozitivan ishod.
Keywords
konzervacijska obrada tla; ozima pšenica; ozimi ječam; kukuruz; šećerna repa; krumpir
Hrčak ID:
26559
URI
Publication date:
31.12.2006.
Visits: 3.300 *