Preliminary communication
Utjecaj sorte i podloge na osjetljivost plodova trešnje na pucanje
Boris Duralija
orcid.org/0000-0002-7647-5016
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Boris Arko
Zlatko Čmelik
orcid.org/0000-0001-7333-5336
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Tomislav Jemrić
orcid.org/0000-0002-6672-1834
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Zoran Šindrak
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Abstract
Provedeno je istraživanje oborinama uzrokovanog pucanja plodova trešnje (Prunus avium L.) na lokaciji Jazbina, na području grada Zagreba u 2006 godini. Cilj rada bio je utvrditi utjecaj sorte i podloge na ovo fiziološko oštećenje plodova. Dobiveni rezultati pokazali su da se sorte trešanja međusobno značajno razlikuju u pucanju plodova, a sorte ranijeg dozrijevanja pokazale su znatno veću osjetljivost od onih kasnijih. Sorta Techlovan pokazala je opravdano najveću, a sorte Sam, Kordia, Karina, Oktavia, Hedelfingen i Regina opravdano najmanju osjetljivost na pucanje plodova. Isto tako, promatran je i utjecaj različitih podloga na pucanje plodova sorte Lapins, a dobiveni su rezultati pokazali da podloge imaju značajan utjecaj na pucanje plodova trešanja. Sorta Lapins pokazala je najveću osjetljivost na pucanje plodova na podlozi Pi-Ku 4.20, a najmanju na podlozi F 12/1.
Keywords
Prunus avium L.; podloge za trešnju; pucanje plodova trešnje
Hrčak ID:
26612
URI
Publication date:
28.7.2007.
Visits: 3.236 *