Professional paper
https://doi.org/10.15255/KUI.2022.039
Biopolimeri hitin i hitozan – svojstva i priprava
Dino Skendrović
; Faculty of Chemical Engineering and Technology, University of Zagreb, Trg Marka Marulića 19, 10 000 Zagreb, Croatia
Lucija Terihaj
; Faculty of Chemical Engineering and Technology, University of Zagreb, Trg Marka Marulića 19, 10 000 Zagreb, Croatia
Tonči Rezić
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Pierrotijeva 6, 10 000 Zagreb, Croatia
Ana Vrsalović Presečki
orcid.org/0000-0002-0247-4483
; Faculty of Chemical Engineering and Technology, University of Zagreb, Trg Marka Marulića 19, 10 000 Zagreb, Croatia
Abstract
S porastom svijesti o zaštiti okoliša sve se više okrećemo prirodnim izvorima energije i prirodnim materijalima. Veliku važnost u tome imaju biopolimeri koji su potpuno razgradivi u prirodi. Jedan od važnijih biopolimera su hitin i hitozan, koji su po zastupljenosti na drugom mjestu nakon celuloze. Velike količine hitina i hitozana nalaze se u biosferi kao važni sastojci egzoskeleta mnogih organizama i kao otpad tvrtki za proizvodnju morskih plodova. Stoga političari, ekolozi i industrija potiču upotrebu tih morskih polisaharida kao obnovljivih izvora. Cilj ovog rada je opisati fizikalno-kemijska i biološka svojstva i različite metode ekstrakcije hitina i hitozana ponajprije iz morskog otpada. Hitin se može ekstrahirati kemijskom i biološkom ekstrakcijom te je u ovom radu dana usporedba između te dvije metode s naglaskom na enzimsku deproteinizaciju, fermentaciju bakterija i metode enzimske deacetilacije. Zahvaljujući biorazgradivosti, netoksičnosti, biokompatibilnosti i bioaktivnosti, ti morski polimeri naširoko se upotrebljavaju u suvremenoj proizvodnji biomedicinskih i farmaceutskih proizvoda.
Keywords
hitin; hitozan; biorazgradivost; biomaterijali; polisaharidi; zelena tehnologija; otpad; morski resursi
Hrčak ID:
291057
URI
Publication date:
11.1.2023.
Visits: 1.449 *