Review article
https://doi.org/10.15255/KUI.2022.025
Metode dobivanja i parametri procjene kakvoće eteričnog ulja, hidrolata i macerata smilja
Barbara Bilandžija
orcid.org/0000-0001-5485-2733
; University of Zagreb, Faculty of Pharmacy and Biochemistry, A. Kovačića 1, 10 000 Zagreb, Croatia
Lucija Bilandžija
orcid.org/0000-0002-4926-0626
; University of Zagreb, Faculty of Pharmacy and Biochemistry, A. Kovačića 1, 10 000 Zagreb, Croatia
Lea Pollak
orcid.org/0000-0002-6167-7803
; Croatian National Institute of Public Health, Rockefellerova 7, 10 000 Zagreb, Croatia
Suzana Inić
orcid.org/0000-0001-7364-3275
; University of Zagreb, Faculty of Pharmacy and Biochemistry, A. Kovačića 1, 10 000 Zagreb, Croati
Abstract
Smilje (Helichrysum italicum (Roth) G. Don) je tipična mediteranska biljka iz porodice Asteraceae koja zbog svojih ljekovitih svojstava ima dugogodišnju medicinsku i farmaceutsku primjenu. Cilj ovoga rada je istaknuti važnost standardizacije postupaka kao i definiranje raspona vrijednosti unutar kojih bi se trebali nalaziti parametri koji će služiti za procjenu kvalitete i čistoće eteričnog ulja, hidrolata i macerata smilja, uzimajući u obzir sve veći komercijalni interes za te pripravke. Ispitivanje kakvoće važno je radi utvrđivanja sigurnosti, ali i učinkovitosti primjene eteričnog ulja, hidrolata i macerata smilja, što ujedno otvara mogućnost njihove šire primjene u farmaceutskoj, prehrambenoj i kozmetičkoj industriji.
Određivanje relativne gustoće, indeksa refrakcije, kiselinskog broja, pH vrijednosti, mutnoće i sadržaja eteričnog ulja već se primjenjuje kao standard za utvrđivanje kvalitete oficinalnih eteričnih ulja u europskoj farmakopeji. Uvođenje standardiziranih postupaka za ispitivanje kvalitete i čistoće eteričnog ulja, hidrolata i macerata smilja pomoglo bi boljoj analitičkoj kontroli tih pripravaka na tržištu.
Keywords
eterično ulje smilja; hidrolat; macerat; ispitivanje kvalitete; fizikalni i kemijski parametri
Hrčak ID:
291188
URI
Publication date:
11.1.2023.
Visits: 1.327 *