Skip to the main content

Review article

https://doi.org/10.15255/KUI.2022.025

Metode dobivanja i parametri procjene kakvoće eteričnog ulja, hidrolata i macerata smilja

Barbara Bilandžija orcid id orcid.org/0000-0001-5485-2733 ; University of Zagreb, Faculty of Pharmacy and Biochemistry, A. Kovačića 1, 10 000 Zagreb, Croatia
Lucija Bilandžija orcid id orcid.org/0000-0002-4926-0626 ; University of Zagreb, Faculty of Pharmacy and Biochemistry, A. Kovačića 1, 10 000 Zagreb, Croatia
Lea Pollak orcid id orcid.org/0000-0002-6167-7803 ; Croatian National Institute of Public Health, Rockefellerova 7, 10 000 Zagreb, Croatia
Suzana Inić orcid id orcid.org/0000-0001-7364-3275 ; University of Zagreb, Faculty of Pharmacy and Biochemistry, A. Kovačića 1, 10 000 Zagreb, Croati


Full text: croatian pdf 985 Kb

page 45-54

downloads: 715

cite


Abstract

Smilje (Helichrysum italicum (Roth) G. Don) je tipična mediteranska biljka iz porodice Asteraceae koja zbog svojih ljekovitih svojstava ima dugogodišnju medicinsku i farmaceutsku primjenu. Cilj ovoga rada je istaknuti važnost standardizacije postupaka kao i definiranje raspona vrijednosti unutar kojih bi se trebali nalaziti parametri koji će služiti za procjenu kvalitete i čistoće eteričnog ulja, hidrolata i macerata smilja, uzimajući u obzir sve veći komercijalni interes za te pripravke. Ispitivanje kakvoće važno je radi utvrđivanja sigurnosti, ali i učinkovitosti primjene eteričnog ulja, hidrolata i macerata smilja, što ujedno otvara mogućnost njihove šire primjene u farmaceutskoj, prehrambenoj i kozmetičkoj industriji.
Određivanje relativne gustoće, indeksa refrakcije, kiselinskog broja, pH vrijednosti, mutnoće i sadržaja eteričnog ulja već se primjenjuje kao standard za utvrđivanje kvalitete oficinalnih eteričnih ulja u europskoj farmakopeji. Uvođenje standardiziranih postupaka za ispitivanje kvalitete i čistoće eteričnog ulja, hidrolata i macerata smilja pomoglo bi boljoj analitičkoj kontroli tih pripravaka na tržištu.

Keywords

eterično ulje smilja; hidrolat; macerat; ispitivanje kvalitete; fizikalni i kemijski parametri

Hrčak ID:

291188

URI

https://hrcak.srce.hr/291188

Publication date:

11.1.2023.

Article data in other languages: english

Visits: 1.279 *