Skip to the main content

Original scientific paper

pH i ukupni topljivi sadržaj koncentriranih i prirodnih razrijeđenih tropskih voćnih sokova

Alessandro Leite Cavalcanti ; State University of Paraíba, School of Dentistry, Campina Grande, PB, Brazil
Polyana Sarmento de Oliveira ; State University of Paraíba, School of Dentistry, Campina Grande, PB, Brazil
Augusto Pierre de Araújo Evangelista
Fernando Fernandes Vieria ; State University of Paraíba, School of Chemistry, Campina Grande, PB, Brazil
Ana Flávia Granville-Garcia ; State University of Paraíba, School of Dentistry, Campina Grande, PB, Brazil
Christiane Leite Cavalcanti ; Federal University of Paraíba, School of Nutrition, João Pessoa, PB, Brazil


Full text: croatian pdf 123 Kb

page 229-234

downloads: 880

cite

Full text: english pdf 123 Kb

page 229-234

downloads: 691

cite


Abstract

Svrha istraživanja: Ovo in vitro istraživanje obavljeno je kako bi se procijenio endogeni pH i ukupan topljivi sadržaj (UTS) koncentriranih te in natura razrijeđenih tropskih voćnih sokova. Ispitanici i postupak: Uzorak se sastojao od devet vrsta (Ananas sativus – ananas; Malpighia glabra – acerola; Spondias lutea – mombinska šljiva; Anacardium occidentale – orah cashew; Citrus sinensis – naranča; Mangifera indica – mango; Passiflora sp – gospodinova krunica; Citrulus vulgaris – lubenica i Vitis vinifera – grožđe). UTS koncentriranih i razrijeđenih sokova bio je izmjeren Abbeovim refraktometrom, a za pH se koristio potenciometar. Rezultati: Svi sokovi imali su pH vrijednosti niže od 5,5. Onima od mombinske šljive i lubenice izmjerena je najniža (2,8) i najviša (5,2) vrijednost. Moramo istaknuti da razrjeđivanje nije promijenilo pH. UTS koncentriranih sokova bio je u rasponu od 5,25 posto (acerola) do 16,0 posto (mango). Nakon razrjeđivanja, manji UTS izmjeren je u svim testiranim uzorcima. Zaključak: Voćni sokovi u tim istraživanjima imali su manje vrijednosti pH od kritičnih koje rezultiraju demineralizacijom zuba te se zato mogu smatrati potencijalno erozivnima. Iako razrjeđenje nije znatnije promijenilo vrijednosti pH, jako je smanjilo udjel šećera u pićima.

Keywords

pića; koncentracija hidrogenskih iona; ukupna tvar; karijes; erozija zuba

Hrčak ID:

26711

URI

https://hrcak.srce.hr/26711

Publication date:

15.9.2008.

Article data in other languages: english

Visits: 2.840 *