Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

pH i ukupni topljivi sadržaj koncentriranih i prirodnih razrijeđenih tropskih voćnih sokova

Alessandro Leite Cavalcanti ; Državno sveučilište Paraíba, Stomatološki fakultet, Campina Grande, PB, Brazil
Polyana Sarmento de Oliveira ; Državno sveučilište Paraíba, Stomatološki fakultet, Campina Grande, PB, Brazil
Augusto Pierre de Araújo Evangelista
Fernando Fernandes Vieria ; Državno sveučilište Paraíba, Kemijski fakultet, Campina Grande, PB, Brazil
Ana Flávia Granville-Garcia ; Državno sveučilište Paraíba, Stomatološki fakultet, Campina Grande, PB, Brazil
Christiane Leite Cavalcanti ; Federalno sveučilište Paraíba, Prehrambeni fakultet, João Pessoa, PB, Brazil


Puni tekst: hrvatski pdf 123 Kb

str. 229-234

preuzimanja: 880

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 123 Kb

str. 229-234

preuzimanja: 691

citiraj


Sažetak

Svrha istraživanja: Ovo in vitro istraživanje obavljeno je kako bi se procijenio endogeni pH i ukupan topljivi sadržaj (UTS) koncentriranih te in natura razrijeđenih tropskih voćnih sokova. Ispitanici i postupak: Uzorak se sastojao od devet vrsta (Ananas sativus – ananas; Malpighia glabra – acerola; Spondias lutea – mombinska šljiva; Anacardium occidentale – orah cashew; Citrus sinensis – naranča; Mangifera indica – mango; Passiflora sp – gospodinova krunica; Citrulus vulgaris – lubenica i Vitis vinifera – grožđe). UTS koncentriranih i razrijeđenih sokova bio je izmjeren Abbeovim refraktometrom, a za pH se koristio potenciometar. Rezultati: Svi sokovi imali su pH vrijednosti niže od 5,5. Onima od mombinske šljive i lubenice izmjerena je najniža (2,8) i najviša (5,2) vrijednost. Moramo istaknuti da razrjeđivanje nije promijenilo pH. UTS koncentriranih sokova bio je u rasponu od 5,25 posto (acerola) do 16,0 posto (mango). Nakon razrjeđivanja, manji UTS izmjeren je u svim testiranim uzorcima. Zaključak: Voćni sokovi u tim istraživanjima imali su manje vrijednosti pH od kritičnih koje rezultiraju demineralizacijom zuba te se zato mogu smatrati potencijalno erozivnima. Iako razrjeđenje nije znatnije promijenilo vrijednosti pH, jako je smanjilo udjel šećera u pićima.

Ključne riječi

pića; koncentracija hidrogenskih iona; ukupna tvar; karijes; erozija zuba

Hrčak ID:

26711

URI

https://hrcak.srce.hr/26711

Datum izdavanja:

15.9.2008.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.840 *