Skip to the main content

Review article

NEKI KORISNI UČINCI ANTINUTRITIVNIH SASTOJAKA MAHUNARKI

Dorota Jamroz ; Department of Animal Nutrition and Feed Quality, Wroclaw, University of Environmental and Life Sciences, Poland
Janusz Kubizna ; Department of Animal Nutrition and Feed Quality, Wroclaw, University of Environmental and Life Sciences, Poland


Full text: croatian pdf 218 Kb

page 317-346

downloads: 1.495

cite


Abstract

Leguminoze su važan izvor hrane za široku populaciju životinja na svijetu. Obilježava ih visoka razina vrijednih mineralnih tvari, ali prije svega one predstavljaju važan izvor bjelančevina. Neke dijelove leguminoza konzumiraju i ljudi i posebno su važne u područjima gdje je konzumacija životinjskih bjelančevina iz različitih razloga ograničena. Osim dobre vrijednosti kao hrane ili krme, leguminoze su također izvor različitih štetnih (toksičnih) tvari. Treba uzeti u obzir da su sjemenke najotrovniji dijelovi biljke. Svrha ovog članka je pokazati neke, potencijalno štetne tvari, uključene u leguminoze, mogu ispoljiti povoljne učinke u hranidbi životinja.

Keywords

mahunarke; antinutritivni sastojci; kemijski sastav; kultivari

Hrčak ID:

26818

URI

https://hrcak.srce.hr/26818

Publication date:

25.1.2008.

Article data in other languages: english

Visits: 2.636 *