Original scientific paper
https://doi.org/10.33128/pc.26.1-4.1
Istraživanje utjecaja klimatskih prilika na kemijski sastav i kvalitetu plodova sorti jabuka u Hrvatskoj
Abstract
U radu se iznose rezultati istraživanja kemijskog sastava i kvalitete plodova 15 sorti jabuke iz 9, manje ili više klimatski, različitih područja u Hrvatskoj, u razdoblju 1958. - 1960. godine. Istraživanja su provedena na sortama Bijela zimska tafetica, Bobovac, Boskop, Božićnica, Delicious, Jonathan, Kardinal, Kanada, Krivopeteljka, London Pepping, Ljepocvjetka, Mašanka, Ontario, Šampanjka i Zlatna zimska parmenka iz voćnjaka u: Međimurju (Štrigova, Željezna gora, Republički voćno-lozni rasadnik Vukanovec), Zagorju (Šaulovec, Pregrada), Zagrebu (Fakultetskih pokusnih i nastavnih dobara Jazbina i Sljeme), Podravini (voćnjak Poljoprivredne škole u Križevcima), Slavoniji (Stanica za voćarstvo u Osijeku), Srijemu (voćnjak Poljoprivredne škole u Iloku), Liki (Gospić) i Istri (Pazin). Analiza kemijskog sastava plodova obuhvatila je slijedeća svojstva: topiva suha tvar, ukupni šećeri, titracijska kiselost, jabučna kiselina i pH vrijednost. Ocjena kvalitete obavljena je na osnovi sklada između količine šećera (g/l) i jabučne kiseline (g/l) prema indeksu po Thiault-u. Za istraživane sorte utvrđene su stanovite razlike u kemijskom sastavu i kvaliteti plodva pod utjecajem klimatskih prilika, a posebice kolebanja između dnevnih i noćnih temperatura tijekom dozrijevanja. Najveće promjene pod utjecajem klimatskih prilika utvrđene su za sorte: Mašanka, London Pepping, Ontario, Ljepocvjetka, Delicious i Jonathan. Gotovo podjednak, odnosno stabilan, kemijski sastav i kvalitetu plodova zadržale u svim istraživanim područjima sorte: Boskoop, Kanada, Zlatna zimska parmenka, Kardinal, Bijela zimska tafetica, Božićnica i Šampanjka. Najbolju kvalitetu u odnosu na količinu šećera i kiseline u pojedinim područjima postigle su sorte i to na Sljemenu: Boskop, Bobovac, Kanada, London Pepping i Mašanka, u Međimurju, Zagorju i Zagrebu sorte: Boskop, Kanda, Ljepocvjetka, Zlatna zimska parmenka, London pepping i Kardinal, u Križevcima: Kanada, Zlatna zimska parmenka, Jonathan, Kardinal i Krivopeteljka, u Osijeku: Boskop, Crveni Delicious, Jonathan i Zlatna zimska parmenka, u Srijemu: Crveni Delicious i Jonathan, u Gospiću: Zlatna zimska parmenka, Bobovac i Bijela zimska tafetica, a u Pazinu: Kanada, Zlatna zimska parmenka, Božićnica, Kardinal, Ontario i Šampanjka. Više šećera sadrže plodovi sorti iz područja gdje su u vrijeme zrenja niže temperature tijekom noći, a manje kiseline u području gdje su manje razlike između dnevnih i noćnih temperatura. Rezultati opsežnih istraživanja izneseni su kao srednje vrijednosti trogodišnjih istraživanja u preglednim tablicama i grafikonima.
Keywords
jabuka; sorte; kvaliteta; klima
Hrčak ID:
295728
URI
Publication date:
2.3.2023.
Visits: 806 *