Original scientific paper
https://doi.org/10.33128/pc.26.1-4.3
Dinamika makrobiogenih elemenata u listu i plodu sorata jabuke u ekološkim uvjetima Slavonije
Ivo Miljković
; Zagreb, Hrvatska
Krunoslav Dugalić
; Poljoprivredni institut Osijek, Osijek, Hrvatska
Marko Dropulić
Tea Presečki
Milena Andrišić
; Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, Centar za tlo, Osijek, Hrvatska
Ivana Zegnal
orcid.org/0009-0007-9162-9654
; Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, Centar za tlo, Osijek, Hrvatska
Sanela Lacković
Hrvoje Hefer
; Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, Centar za tlo, Osijek, Hrvatska
Silvio Šimon
orcid.org/0000-0003-2638-5511
; Ministarstvo poljoprivrede Republike Hrvatske, Zagreb, Hrvatska
Abstract
U radu se iznose rezultati istraživanja dinamike: dušika, fosfora, kalija, kalcija i magnezija u listu i plodu tijekom perioda vegetacije u sorti Golden Delicious i Fuji, uzgojenih u gustom sklopu na podlozi M 9. Voćnjak je podignut na lesiviranom pseudogleju. Tlo je kisele reakcije, relativno slabo humozno, umjereno opskrbljeno fosforom i kalijem, a vrlo bogato magnezijem. Ravnoteža u hranidbi praćena je analizom omjera: N/K, N/Ca, K/Ca, ravnoteže i sume kationa u fazama: diobe stanica, izduživanja stanica i bubrenja stanica ploda. Na kraju velikog vala rasta mladica i mase plodova od 60 do 80 g ocjenjen je biljno hranidbeni kapacitet tla metodom folijarne dijagnoze i prognozirana mogućnost pojave fizioloških bolesti plodova na osnovi utvrđenog omjera N/K, N/Ca, K/Ca, i ravnoteže kationa u listu i plodu. Najviše: dušika, fosfora, kalija, kalcija i magnezija sadržavalo je lišće i plodovi na početku vegetacija. U lišću se smanjivala koncentracija: dušika, fosfora, kalija i magnezija, a povećava kalcija do kraja vegetacije. Značajno veću koncentraciju dušika sadrži lišće sorte Fuji od sorte Golden Delicious. Lišće sorte Golden Delicious sadržavalo je značajno veću koncentraciju kalija i kalcija od lišća sorte Fuji. Pod utjecajem sorte nisu utvrđene signifikantne razlike u koncentraciji fosfora i magnezija. U plodovima se do berbe smanjivala koncentracija: dušika, fosfora, kalija, kalcija i magnezija. U vrijeme kada su plodovi imali masu 60 do 80 g bila je koncentracija: makrobiogenih elemenata u granicama normalne opskrbljenosti. Koncentracija je bila u granici normale i u vrijeme berbe, osim za kalij koji je bio malo ispod granice. Pod utjecajem sorte nisu utvrđene statistički opravdane razlike. Utvrđena je statistički opravdana razlika između sorti za omjer K/Ca.
Keywords
dinamika; makrobiogeni elementi, list; plod, sorte jabuke
Hrčak ID:
295740
URI
Publication date:
2.3.2023.
Visits: 833 *