Professional paper
Unapređenje kvalitete prehrane u predškolskim ustanovama Istarske županije u periodu 1994. - 2013. g. kroz prikaz dva predškolska objekta
Olga Dabović Rac
; Institute of Public Health of the Istrian County
Sunčica Matanić-Stojanović
; Institute of Public Health of the Istrian County
Aleksandar Stojanović
; Institute of Public Health of the Istrian County
Abstract
Djeca predškolske dobi osjetljivi su dio populacije za čiji je intenzivni rast i razvoj neophodna pravilna prehrana. Za vrijeme 8-10 satnog boravka u predškolskoj ustanovi trebaju zadovoljiti 80% ukupnih dnevnih energetskih i prehrambenih potreba kroz četiri obroka: zajutrak (25%), doručak (10%), ručak (30%) i užinu (10%). U Istarskoj županiji pod kontinuiranim nadzorom nalaze se 27 središnjih vrtića u kojima se obavlja priprema i distribucija obroka te 55 područnih i 32 privatna vrtića u kojima se ručak doprema iz središnjih vrtića. Cilj rada: ukazati na pomake u prehrani djece u oba objekta (unutrašnjost i priobalje Istre), tijekom 1994., 2004. te 2013. godine.
Keywords
predškolci,prehrana,unapređenje
Hrčak ID:
298362
URI
Publication date:
7.1.2015.
Visits: 370 *