Skip to the main content

Professional paper

Poster 20. - Da li je korištenje svinjske masti moguće u uravnoteženom mediteranskom tipu prehrane i što preporučiti kao zdrave masnoće populaciji Hrvatske?

Natko Gereš ; Andrija Štampar School of Public Health, School of Medicine Zagreb - PDS Public Health
Vanja Vasiljev Marchesi ; Andrija Štampar School of Public Health, School of Medicine Zagreb - PDS Public Health
Jasna Tucak ; Andrija Štampar School of Public Health, School of Medicine Zagreb - PDS Public Health
Renata Marđetko ; Andrija Štampar School of Public Health, School of Medicine Zagreb - PDS Public Health


Full text: croatian PDF 115 Kb

versions

page 23-23

downloads: 48

cite


Abstract

Škola narodnog zdravlja Andrija Štampar, Medicinski fakultet Zagreb - PDS Javno zdravstvo
Svijest o prednostima korištenja maslinovog ulja i mediteranskog tipa prehrane u današnje je vrijeme poznata i dokazana. Maslinovo ulje je u Hrvatskoj i dalje premalo zastupljeno naspram drugih vrsta ulja i masti te Hrvatska spada u zemlje s niskom potrošnjom maslinovog ulja. Svinjska mast se sve do nedavno prezentirala kao potpuno štetna namirnica u prehrani. Novija saznanja otkrivaju da umjereno i ispravno korištenje ove namirnice visoke kvalitete može djelovati pozitivno na zdravlje. Poznavanje pozitivnih, ali i negativnih učinaka korištenja maslinovog ulja te ostalih dostupnih oblika masti i ulja u prehrani u široj je javnosti nedovoljna. Ovaj rad daje jasne zdravstvene preporuke o korištenju masnoća dostupnih u Hrvatskoj, posebno u odnosu na kvalitetu proizvodnje kod svinjske masti i maslinovog ulja. Ključne riječi: maslinovo ulje, svinjska mast

Keywords

maslinovo ulje,svinjska mast

Hrčak ID:

298377

URI

https://hrcak.srce.hr/298377

Publication date:

7.4.2015.

Visits: 102 *