Professional paper
Poster 20. - Da li je korištenje svinjske masti moguće u uravnoteženom mediteranskom tipu prehrane i što preporučiti kao zdrave masnoće populaciji Hrvatske?
Natko Gereš
; Andrija Štampar School of Public Health, School of Medicine Zagreb - PDS Public Health
Vanja Vasiljev Marchesi
; Andrija Štampar School of Public Health, School of Medicine Zagreb - PDS Public Health
Jasna Tucak
; Andrija Štampar School of Public Health, School of Medicine Zagreb - PDS Public Health
Renata Marđetko
; Andrija Štampar School of Public Health, School of Medicine Zagreb - PDS Public Health
Abstract
Škola narodnog zdravlja Andrija Štampar, Medicinski fakultet Zagreb - PDS Javno zdravstvo
Svijest o prednostima korištenja maslinovog ulja i mediteranskog tipa prehrane u današnje je vrijeme poznata i dokazana. Maslinovo ulje je u Hrvatskoj i dalje premalo zastupljeno naspram drugih vrsta ulja i masti te Hrvatska spada u zemlje s niskom potrošnjom maslinovog ulja. Svinjska mast se sve do nedavno prezentirala kao potpuno štetna namirnica u prehrani. Novija saznanja otkrivaju da umjereno i ispravno korištenje ove namirnice visoke kvalitete može djelovati pozitivno na zdravlje. Poznavanje pozitivnih, ali i negativnih učinaka korištenja maslinovog ulja te ostalih dostupnih oblika masti i ulja u prehrani u široj je javnosti nedovoljna. Ovaj rad daje jasne zdravstvene preporuke o korištenju masnoća dostupnih u Hrvatskoj, posebno u odnosu na kvalitetu proizvodnje kod svinjske masti i maslinovog ulja. Ključne riječi: maslinovo ulje, svinjska mast
Keywords
Hrčak ID:
298377
URI
Publication date:
7.4.2015.
Visits: 281 *