Skip to the main content

Other

Maslinovo ulje i utjecaj na zdravlje

Olga Dabović Rac ; Istria County University Institute of Public Health, Pula, Croatia
Vesna Hrastar-Kostešić ; Istria County University Institute of Public Health, Pula, Croatia
Liviana Mandalinić ; Istria County University Institute of Public Health, Pula, Croatia
Olivera Koprivnjak ; Istria County University Institute of Public Health, Pula, Croatia


Full text: croatian PDF 106 Kb

page 308-309

downloads: 251

cite


Abstract

Upotreba maslinovog ulja u prehrani mediteranskih zemalja je zapravo dio tradicije. Naime, osim svakodnevne upotrebe maslinovog ulja kao začinske masnoće, druge karakteristike mediteranske prehrane su:
- obilje svježeg sezonskog voća i povrća,
- upotreba začinskog i samoniklog bilja,
- žitarice od cjelovitog zrna i njihovi proizvodi,
- razne mahunarke,
- puno ribe u prehrani,
- od mesa prednost imaju krte vrste mesa kao i divljač,
- mliječni proizvodi, osobito razne vrste sireva,
- ograničena upotreba crnog vina, do jedne čaše dnevno, također je dio mediteranskog načina prehrane,
- priprema namirnica kuhanjem na pari, pirjanjem na malo masnoće, primjenom tzv. zdravih roštilja, a izbjegavati pečenje u dubokoj masnoći.

Keywords

djevičansko maslinovo ulje,promicanje pravilne prehrane,senzorska svojstva,Udruga senzorskih analitičara maslinovih ulja

Hrčak ID:

298737

URI

https://hrcak.srce.hr/298737

Publication date:

29.2.2016.

Visits: 440 *