Original scientific paper
SELEKCIJA AUTOHTONIH SOJEVA KVASACA IZOLIRANIH SA CV. TRAMINAC MIRISAVI IZ ILOČKOG VINOGORJA
Dora DUJMOVIĆ
; Department of microbiology, Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Svetošimunska 25, 10 000 Zagreb, Croatia
Katarina BABIĆ
; Department of microbiology, Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Svetošimunska 25, 10 000 Zagreb, Croatia
Ana JEROMEL
; Department of viticulture and enology, Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Svetošimunska 25, 10 000 Zagreb, Croatia
Sulejman REDŽEPOVIĆ
; Department of microbiology, Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Svetošimunska 25, 10 000 Zagreb, Croatia
Bernard KOZINA
; Department of viticulture and enology, Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Svetošimunska 25, 10 000 Zagreb, Croatia
Lucilla IACUMIN
; Department of Food Science, Faculty of Agriculture, University of Udine, Via Marangoni 33, 33100 Udine, Italy
Sandi ORLIĆ
; Department of microbiology, Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Svetošimunska 25, 10 000 Zagreb, Croatia
Abstract
Ukupno 36 autohtonih sojeva koji pripadaju skupini Saccharomyces sensu stricto izolirano je sa kultivara Traminac mirisavi iz Iločkog vinogroja sa svrhom primjene u proizvodnji vrhunskih vina. Nakon provedene mikrofermentacije određena je koncentracija alkohola i hlapivih kiselina u dobivenim vinima te mogućnost sinteze enzima pektinaze i ß-glukozidaze, sinteze sumporovodika, te killer karakter kod izdvojenih sojeva kvasaca. Rezultatima selekcije bilo je
moguće izdvojiti sojeve RO 1344, RO 1351 i RO 1364 koje bi trebalo ispitati u uvjetima podruma.
Keywords
selekcija sojeva; vino; Saccharomyces; Traminac mirisavi
Hrčak ID:
27351
URI
Publication date:
28.7.2008.
Visits: 1.577 *