Skip to the main content

Original scientific paper

PROCJENA STRUKTURE URODA ZRNA SORTI I LINIJA OZIME PŠENICE (Triticum aestivum L.)

Marijana Barić ; Faculty of Agriculture, University of Zagreb
Marijana Jurman ; Faculty of Agriculture, University of Zagreb
Ivanka Habuš Jerčić ; Faculty of Agriculture, University of Zagreb
Snježana Kereša ; Faculty of Agriculture, University of Zagreb
Hrvoje Šarčević ; Faculty of Agriculture, University of Zagreb


Full text: croatian pdf 394 Kb

page 91-101

downloads: 826

cite


Abstract

Deset različitih genotipova ozime pšenice (sorti, linija) korišteno je za utvrđivanje genetske strukture uroda sjetvom u dvije gustoće (420 i 600 zrna/m2). Analizirani su urod i komponente uroda: broj klasova/m2, produkcija klasa i masa 1000 zrna. Najveći prosječni urod (prosjek dviju gustoća) ostvarila je linija ZgM1 (7.36 t/ha) i sorta Renan (7.32 t/ha), signifikantno manji urod ostvarili su: Banica (6.69 t/ha), Kuna (6.61 t/ha) i Žitarka (6.23 t/ha). Najmanji prosječni urod imala je sorta Soissons (5.38 t/ha).
U obje gustoće sjetve najrodniji genotipovi bili su ZgM1 i Renan, a u rjeđoj sjetvi i Banica. Gustoća sjetve utjecala je na urod i komponente uroda. Povećanjem gustoće sjetve signifikantno se povećao urod (prosjek svih genotipova) za 4.77% i broj klasova/m2 za 12.29%, a smanjila se produkcija klasa za 9.19% i masa 1000 zrna za 4.21%.
Genotipovi su pokazali tri različite strukture uroda zrna s obzirom na udio pojedine komponente: 1. struktura u kojoj najveći udio ima masa 1000 zrna, zatim produkcija klasa i broj klasova/m2, 2. struktura u kojoj najveći udio ima produkcija klasa, zatim masa 1000 zrna i broj klasova/m2 i 3. struktura u kojoj najveći udio ima broj klasova/m2, zatim masa 1000 zrna i produkcija klasa. Povećanjem gustoće sjetve svi genotipovi osim Banice i Patrie zadržali su specifičnu genetsku strukturu uroda. Poznavanje strukture uroda sorte važno je zbog primjene optimalne gustoće sjetve u kojoj će se postići sigurna, kvalitetna i ekonomična proizvodnja.

Keywords

gustoća sjetve; urod; struktura uroda; pšenica

Hrčak ID:

27744

URI

https://hrcak.srce.hr/27744

Publication date:

26.9.2008.

Article data in other languages: english

Visits: 1.757 *