Skip to the main content

Original scientific paper

https://doi.org/10.15255/KUI.2022.082

Utjecaj sušenja, prešanja i antioksidansa na prinos i oksidativnu stabilnost hladno prešanih ulja

Tihomir Moslavac ; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Food Technology Osijek, Franje Kuhača 18, 31 000 Osijek, Croatia
Stela Jokić ; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Food Technology Osijek, Franje Kuhača 18, 31 000 Osijek, Croatia
Drago Šubarić ; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Food Technology Osijek, Franje Kuhača 18, 31 000 Osijek, Croatia
Marta Ostojčić ; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Food Technology Osijek, Franje Kuhača 18, 31 000 Osijek, Croatia
Srećko Tomas ; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Food Technology Osijek, Franje Kuhača 18, 31 000 Osijek, Croatia
Mario Kovač ; University of Mostar, Faculty of Agriculture and Food Technology, Biskupa Čule bb, 88 000 Mostar, Bosnia and Herzegovina
Sandra Budžaki orcid id orcid.org/0000-0002-3042-8978 ; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Food Technology Osijek, Franje Kuhača 18, 31 000 Osijek, Croatia


Full text: english pdf 352 Kb

page 433-442

downloads: 208

cite


Abstract

U ovom radu istražen je utjecaj parametara sušenja (temperatura) i prešanja (veličina otvora glave preše, frekvencija elektromotora) sjemena uljane repice, suncokreta i šafranike na prinos ulja te dodatka antioksidansa (prirodnog, sintetičkog) na oksidacijsku stabilnost hladno prešanih ulja. Standardnim metodama određeni su parametri kvalitete uljarica (sadržaj vlage) i hladno prešanih ulja (jodni broj, saponifikacijski broj, peroksidni broj, slobodne masne kiseline, vlaga i sadržaj netopljivih nečistoća). Što se tiče oksidacijske stabilnosti, kao prirodni antioksidansi upotrijebljeni su ekstrakti ružmarina, zelenog čaja i nara, a kao sintetski propil galat. Rezultati su pokazali da vlažnost uljarica te veličina otvora glave preše i frekvencija elektromotora utječu na iskorištenje hladno prešanog ulja. Smanjenjem veličine otvora glave preše i frekvencije elektromotora povećava se volumen proizvedenog hladno prešanog ulja. Ekstrakt ružmarina učinkovito je povećao oksidacijsku stabilnost ulja suncokreta i šafranike, a ekstrakt zelenog čaja povećao je stabilnost repičina ulja. Veća stabilizacija ispitivanih ulja postignuta je dodatkom 0,4 % prirodnih antioksidansa u odnosu na dodatak od 0,2 %. Sintetski antioksidans propil galat nije stabilizirao ulje šafranike, a za razliku od upotrijebljenih prirodnih antioksidansa, manje štiti repičino i suncokretovo ulje od oksidacije.

Keywords

sušenje uljarica; prešanje; hladno prešano ulje; oksidativna stabilnost; antioksidansi

Hrčak ID:

304921

URI

https://hrcak.srce.hr/304921

Publication date:

13.7.2023.

Article data in other languages: english

Visits: 827 *