Original scientific paper
https://doi.org/10.5513/JCEA01/24.2.3764
Uvođenje autohtonih ekotipova češnjaka in vitro pod utjecajem regulatora rasta i svjetlost
Monika TKALEC KOJIĆ
orcid.org/0000-0002-6382-2947
; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agrobiotechnical Sciences Osijek, Vladimira Preloga 1, 31000 Osijek, Croatia
Sunčica KUJUNDŽIĆ
orcid.org/0000-0001-9798-375X
; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agrobiotechnical Sciences Osijek, Vladimira Preloga 1, 31000 Osijek, Croatia
Nada PARAĐIKOVIĆ
orcid.org/0000-0002-4200-3707
; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agrobiotechnical Sciences Osijek, Vladimira Preloga 1, 31000 Osijek, Croatia
Dejan BOŠNJAK
; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agrobiotechnical Sciences Osijek, Vladimira Preloga 1, 31000 Osijek, Croatia
Tomislav VINKOVIĆ
orcid.org/0000-0001-7769-132X
; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agrobiotechnical Sciences Osijek, Vladimira Preloga 1, 31000 Osijek, Croatia
Boris RAVNJAK
; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agrobiotechnical Sciences Osijek, Vladimira Preloga 1, 31000 Osijek, Croatia
Miro STOŠIĆ
; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agrobiotechnical Sciences Osijek, Vladimira Preloga 1, 31000 Osijek, Croatia
Svjetlana ZELJKOVIĆ
orcid.org/0000-0002-1948-6907
; Faculty of Agriculture, University of Banja Luka, Bulevar vojvode P. Bojovića 1a, 78000 Banja Luka, Bosnia and Herzegovina
Toni KUJUNDŽIĆ
; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agrobiotechnical Sciences Osijek, Vladimira Preloga 1, 31000 Osijek, Croatia
Abstract
Češnjak je dragocjena kultura koja se koristi osim za ljudsku prehranu, i u farmaceutskoj, prehrambenoj i kozmetičkoj industriji. Autohtone sorte imaju specifična korisna svojstva koja bi mogla biti trajno izgubljena uzgojem novih kultivara. Cilj ovog istraživanja bio je uspostaviti in vitro protokol za uzgoj dvije autohtone sorte češnjaka pod utjecajem regulatora rasta i svjetla. U in vitro kulturu uvedene su autohtone sorte češnjaka Slavonski ozimi (Hrvatska) i Vincek (Slovenija) na dvije različite varijante hranjive podloge (1 i 1,5 mg/L BAP-a) te su uzgajane pod dvije varijante osvjetljenja (FLUO i LED). Rezultati su pokazali da nije bilo značajnog utjecaja vrste svjetla, ali je koncentracija regulatora rasta značajno utjecala na in vitro razvoj mikroizdanaka češnjaka obje ispitivane sorte. Eksplantati češnjaka Vincek postigli su bolje rezultate na tretmanu hranjive podloge s dodatkom 1,5 mg/L BAP-a i LED svjetla, dok se za Slavonski ozimi češnjak pokazao najbolji tretman FLUO svjetlo i 1,5 mg/L BAP-a.
Keywords
6-benzil aminopurin (BAP); Allium sativum; LED svjetla; Slavonski ozimi; Vincek
Hrčak ID:
305128
URI
Publication date:
30.6.2023.
Visits: 588 *